Ellenzéki ifjúsági mozgalomként folytatja a Negyedik Köztársaság

2011. május 16.

A 4K! – Negyedik Köztársaság ellenzéki ifjúsági mozgalomként folytatja a tevékenységét. Célja az Y generáció mozgósítása és alternatíva állítása a Nemzeti Együttműködés Rendszerével szemben.

„Az egypárti alkotmány elfogadása egyértelművé tette, hogy a hatalmon lévők nem gondolják komolyan az állampolgárok közös önrendelkezését. Ez hosszú távon leginkább a fiatalok jövőjét veszélyezteti” - mondta Istvánffy András, a 4K! koordinátora.

A 4K! azoknak a fiataloknak a mozgalma akar lenni, akik nem értenek egyet az új rendszerrel, és tenni akarnak a szabadság és a szolidaritás folyamatos megnyirbálása ellen.

„Óriási az igény arra, hogy legyen egy merész és kreatív civil mozgalom, ami lehetőséget ad annak kifejezésére, hogy nem egy olyan rendszerben akarunk élni, amit most épít a fejünk fölött a kormány. Emellett fél év múlva le akarunk rakni az asztalra egy programjavaslatot arról, hogy néz ki az alternatívája a Fidesz Magyarországának.” - tette hozzá Istvánffy.

A 4K! a közéleti mozgalommá alakulás jegyében az utóbbi hónapban átszervezte belső működését, és kinyitotta szervezetét az új érdeklődők előtt.


Kétféle módon lehet csatlakozni. A Csapatba azokat az elkötelezett aktivistákat várják, akik az utcai akciózástól az online munkákig készek rendszeresen részt venni a szervezet tevékenységében. A kampányszerűen akcióba lendülő Mozgalomba pedig azoknak a regisztrálásra számítanak, akik a mindennapi életük mellett alkalomszerűen keresnek értelmes közéleti cselekvési lehetőséget.

A korábban főként a közterek újraértelmezésével foglalkozó 4K! az alkotmányozás miatt kapcsolódott be markánsan a közéletbe. Istvánffy András a március 15-ei és az április 15-ei civil tüntetéseken is felszólalt az új alkotmány ellen. A 4K! Szellemjárás Schmitt Pálnál elnevezésű tiltakozó demonstrációjának engedélyét a rendőrség a tüntetés napján vonta vissza.

Istvánffy András az Alaptörvény elfogadását követő órában ügydöntő népszavazást kezdeményezett a következő kérdéssel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a 2011. április 18. napján elfogadott "Magyarország Alaptörvénye" című jogszabályt?”

Az OVB a kérdés hitelesítését visszautasította arra hivatkozva, hogy alkotmánymódosításról nem lehet népszavazni. A 4K! az Alkotmánybírósághoz fellebbezett, mivel a kérdése nem céloz alkotmánymódosítást, valamint az Országgyűlés sem alkotmányt módosított, hanem az új alkotmány megalkotására vonatkozó jogszabály szerint hozta meg az új alaptörvényt. A népszavazási kérdés jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van.

A 4K! aktivistái az új alkotmány elfogadását követően több utcai gerillaakciót hajtottak végre: besegítettek a Fidesznek Budapest utcáinak átnevezésébe, így lett a Szabad Sajtó útból Szalai Annamária út, vagy az Egyetem térből Hoffmann Rózsa tér. A fülkeforradalom évfordulóján telefonfülkék kértek bocsánatot városszerte a félrecsúszott forradalom miatt.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!