Istvánffy András beszéde az április 15-ei tüntetésen az új alkotmány ellen

2011. április 16.

Barátaim!

Istvánffy András vagyok, a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalomtól. Azért vagyok itt, mert példátlan dolog fog történni pár nap múlva. El fognak fogadni egy egypárti alkotmányt. Egyetlen politikai erő, a pillanatnyi győzelme mámorában, magának tulajdonítja a jogot, hogy kénye-kedve szerint átírja országunk alapszabályait. Az alkotmányozás, ami közös társadalmi feladat kellene legyen, most egyetlen párt  magánkalandja lett.


Ezért ez az alkotmány nem a mi alkotmányunk lesz.

A 89-es alkotmány széleskörű megegyezés eredménye volt. A kormány 89-hez képest nem előrelép, hanem visszatér a múltba. Húsz évvel a rendszerváltás után elkezdett visszafelé forogni a történelem kereke. Dermesztő a párhuzam, de egypárti alkotmányt erőszakolni az országra utoljára Rákosiék mertek.

A helyzet súlyos: a kormány nem újraalapítja, hanem kettészakítja az országot.  Mostantól lesznek olyanok, akik elfogadják az egypárti alkotmányt, és azok, akik nem.

Barátaim!

Ezekben a történelmi napokban egy új politikai közösség születik. Amikor a kormány a saját táborának ír alkotmányt, ezzel együtt egy új közösséget is létrehoz.

Mi, akiknek ez az alkotmány nem az alkotmányunk, mostantól összetartozunk.

Azokban az órákban, amikor a hatalmon lévők visszaélnek a megbízatásukkal, mi megtaláljuk egymást. Minket mostantól ez a pillanat, az illegitim alkotmány születésének pillanata határoz meg. Ez egy új közösség, nagyobb annál, mint amit a hivatalos ellenzék képvisel.

De nem csak az új alkotmány elutasítása tart minket együtt. Sok helyről érkeztünk, de két érték összeköt minket. Hiszünk a szabadságban és a közösségben.

Hiszünk a szabadságban, abban, hogy Magyarországnak kiszámíthatóan működő jogállamnak kell lennie, ahol a szabadságjogok nem csak papíron léteznek, hanem élni tudunk vele, és ahol a hatalom nem koncentrálódhat egyetlen kézbe.

Hiszünk a közösségben, mert az egyéni jólétünket csak a teljes közösségünk jólétével együtt érhetjük el. Egy olyan országban akarunk élni, ahol a kormány nem a legfelső réteg érdekeit szolgálja, és a szegénységet nem tekinti bűnnek. Tudjuk, hogy csak akkor leszünk igazán szabadok, ha mindenki meg tudja kapni itthon, ami a munkájáért jogosan jár.

Azért gyűltünk ma össze, mert nem fogadjuk el az illegitim alkotmányt, és nem akarunk egy kettészakított országban élni.

Nem szeretnénk egy olyan országban élni, ahol ha valaki hatalomra kerül, azonnal lecseréli az éppen érvényben levő alaptörvényt a sajátjára. Aztán jön majd a másik oldal, és ő is hozza a saját alkotmányát? Egy ilyen országban nem lehet élni.

A jobboldali alkotmány alternatívája nem egy baloldali alkotmány, hanem egy közös alkotmány. Egy közös alaptörvény, amit mindenki magáénak érezhet, jobb-  és baloldalon  egyaránt.

Amikor eljön a pillanat – mert el fog jönni – hogy lezárjuk ezt az illegitim alkotmányozási kalandot, akkor kezet fogunk nyújtani azoknak, akik most megpróbálnak kizárni minket a hazánkból.

Mert mi tudjuk azt,amit ők nem hajlandók felismerni: egy kettészakított országban nem lehet élni.

A kormányhivatalokban azt állítják, hogy ez lesz Magyarország végleges alkotmánya. Mi itt az utcán tudjuk, hogy nem lesz az. Amit konszenzus nélkül hoznak meg, az nem lehet tartós. Azt csak erőszakkal lehet fenntartani. Ez nem Magyarország végleges alkotmánya, ez csak egy ideiglenes alkotmány lesz.

Az új politikai közösség, ami most megszületett, amiben sokan még kételkednek, ami még csak az első lépéseit teszi meg, napról napra erősödni fog, hónapról hónapra növekedni fog, meg fogja találni a hangját, le fogja győzni a fásultságot, vissza fogja adni a változásba vetett hitet, meg fogja szervezni magát, és el fog jönni a nap, amikor helyreállítja a köztársaságot!

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!