Szájbarágó az Őszirózsás forradalomról

2010. november 10.

Hallottam, hogy volt valami ilyen, de nem tudok róla semmit. Mi volt ez az egész forradalom?


1918 őszén a fellázadt hadsereg és a civilek megdöntötték a Habsburgok uralmát és a királyságot, kikiáltották a független Magyarországot és a köztársaságot.

Miért nevezik őszirózsásnak?

Mert a fellázadt katonák virágokat, őszirózsát tűztek az egyenruhájukon lévő császári rózsa fölé, ezzel jelezve, hogy többé nem a Monarchiát, hanem a független Magyarországot képviselik. Az őszirózsa ugyanolyan jelképe 18-nak, mint a kokárda 48-nak.

Mi volt a célja a forradalomnak?

Békekötés. Magyarország teljes függetlensége. A köztársaság kikiáltása. Földosztás, a parasztok millióit nyomorban tartó feudális nagybirtokrendszer felszámolása. Általános választójog, mert korábban csak az ország kiváltságos 6%-a szavazhatott.

Mi váltotta ki a forradalmat?

A háborúban való kimerültség és vereség. A katonáknak elegük volt a négy éve húzódó háborúból, a hadsereg elkezdett felbomlani, a csapatok megtagadták a parancsokat és elkezdtek hazaindulni a frontról.

A közvetlen kiváltó ok egy belpolitikai válság volt. Október 23-án lemondott a Wekerle-kormány és a korábbi kormánypártok nem tudtak megegyezni az új kormányban. Az ellenzéki pártok (a 48-asok, a radikálisok és a szociáldemokraták) bejelentették az igényüket a kormányzásra, és megalapították Károlyi Mihály vezetésével a Nemzeti Tanácsot. Abban az időben a király nevezte ki a miniszterelnököt, de ő nem volt hajlandó Károlyit kinevezni. Erre kitört a forradalom.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!