4K! - Negyedik Köztársaságot! http://www.negyedikkoztarsasag.hu <![CDATA[Fehér egyszarvú és Lesz még magyar köztársaság! felirat a Horthy-szobron]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/11/16/unikornis_a_Horthy-szobron

Fehér, rózsaszín szarvú unikornist, „Lesz még magyar köztársaság!” feliratot, és egy Kossuth-címert helyeztek a 4K! aktivistái a Szabadság téri Horthy-emlékműre, Horthy bevonulásának évfordulóján.

November 16-a különleges nap: 1918-ban ezen a napon kiáltották ki az első magyar köztársaságot. Egy évvel később, Horthy tudatosan erre a napra időzítette fehér lovas budapesti bevonulását, hogy szimbolikusan is eltörölje a köztársaság emlékét.

„November 16-a a Magyarország előtt álló két utat jelképezi. Az egyik a kiváltságosok Magyarországa, ahol ha valaki szegénynek születik, az is marad. Ahol milliók nyomorognak, ahol az elitet nem lehet felelősségre vonni, és ahol uram-bátyám alapon osztják egymás között a pénzt. Ez az a kasztrendszer, amit Horthy fenntartott, és amiben Orbán is remekül érzi magát.

A másik a hétköznapi emberek Magyarországa, ahol mindenkinek van esélye arra, hogy érdemei szerint boldoguljon, ahol megbecsülik a dolgozó embereket, ahol nem az számít, hogy ki kinek a haverja, és ahol az emberek felelősségre vonhatják a politikusokat” - mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

„November 16-a arra emlékeztet, hogy mindenkinek el kell döntenie, milyen országot akar. Számunkra ez a nap a Köztársaság Napja."

]]>
Mon, 16 Nov 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Deutsch Tamás a netsemlegesség ellen harcol]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/11/05/netsemlegesseg

Miután a múlt héten az Európa Tanács és az Európa Parlament megszavazta a netsemlegesség európai megszüntetését, még mindig van lehetőség megálljt parancsolni a nagy cégek érdekeinek: csak akkor lép életbe a szabály, ha azt a nemzeti hatóságok is átültetik a gyakorlatba.

A 4K! álláspontja szerint a magyar kormánynak mindent meg kell tennie a netsemlegesség biztosítására a nagy cégek túlhatalmával szemben.

A rossz hír az, hogy az internetes konzultáció arca, Deutsch Tamás, fideszes képviselőtársaival együtt gátlástalanul megszavazta az Európa Parlamentben a netsemlegességet megszüntető új szabályt. Előtte pedig a főnökük, Orbán Viktor is a multik mellé állt az Európa Tanácsban.

A Fidesz ismét megmutatta az igazi arcát: minden szabadságharcos propaganda ellenére a fontos kérdésekben szolgaian kiszolgálja a multik érdekeit. És bár a netadót tavaly nem sikerült keresztülverniük az embereken, Deutsch Tamásékat láthatóan továbbra is zavarja, hogy az interneten a gyengéknek is hangja van.

Ebben a sötét ügyben az EU is különösen cinikusan járt el, amikor az európai embereket hülyének nézve, az interneten eddig uralkodó relatív egyenlőséget felszámoló szabályokat belerejtette a roaming díjakat eltörlő törvénybe.

Az új szabályozás szerint szolgáltatók ezután eldönthetik, hogy az egyes tartalmak mekkora sávszélességgel lesznek elérhetőek, vagyis milyen gyorsan töltődnek be a felhasználónál. Ez azt fogja jelenteni, hogy azoknak a nagy cégeknek az oldalai, akik készek többet fizetni, gyorsan fognak bejönni, a többi oldal meg lassan. Ez felborítja az interneten uralkodó eddigi relatív egyenlőséget, és itt is a multikat juttatja előnyhöz a hétköznapi emberekkel, a kisvállalkozásokkal és a startupokkal szemben.

Köszönjük, Deutsch!

 

]]>
Thu, 05 Nov 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Az ismeretlen klaviatúra emlékére, aki életét adta a netadó ellen harc során a Fidesz-székháznál]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/10/25/Az_ismeretlen_klaviatura_emlekere

Egy évvel ezelőtt, az október 23-ai hosszú hétvége vasárnapján, a netadó ellen tiltakozó emberek megmutatták, hogy nem nyelnek le mindent ettől a kormánytól. Bebizonyították, hogy ha nem hagyják magukat, és ha félelem nélkül állnak bele a küzdelembe, akkor meg lehet ijeszteni Orbánt.
Ma ez a legfontosabb üzenete az október 23-ai hétvégének.

]]>
Sun, 25 Oct 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Ez gáz: a kormány 6 milliárd forint közpénzt adományozott a csaló autógyárnak]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/10/21/6_milliard_forint_kozpenz_a_csalo_autogyarnak

Miközben tovább dagad a Volkswagen világméretű botránya, Szijjártó Péter bejelentette, hogy a kormány 6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást ad a Volkswagen-csoport tulajdonában lévő győri Audi-gyár bővítésére.

A külügyminiszter mindenkit megnyugtatott, hogy a pofátlan csalás ellenére a kormány töretlenül jó kapcsolatot ápol a német multival.

Ez az eset is jól példázza, hogy a kormány minden körülmények között a nagytőke pártján áll.

A 4K! szerint soha többet nem szabad a multiknak közpénzből adományokat adni, és a hétköznapi emberek érdekeinek megvédése érdekében közös kelet-európai befektetési feltételeket kell kialakítani.

Szijjártó szemérmetlenül gratulált önmaguknak

Szijjártó vállon veregette a kormányt, amiért hatalomra kerülésük óta azon vannak, hogy Magyarországot „Európa termelési központjává” tegyék.

Azt nem mondta ki, hogy ez valójában a munkavállalói jogok példátlan leépítését, a betelepülő multiknak pedig még a Gyurcsány-Kóka korszakban sem látott kedvezmények biztosítását jelenti.

Ráadásul miközben a kormány ingyen adja a pénzt a multiknak, a magyar kisvállalkozások megfizethetetlen adóterhek alatt nyögnek.

A multik támogatása helyett 2 lépést kell megtennie a magyar kormánynak:
1. Egyszer s mindenkorra meg kell szüntetni a multiknak adott vissza nem térítendő állami támogatások rendszerét
2. Szomszédainkkal közös befektetési feltételeket kell kialakítani

Az EU perifériájának országai önpusztító úton járnak, amikor a multik kegyeiért folytatott versenyben egymás alá licitálva csökkentik a nagy cégek adóterheit és adnak nekik közpénzből bőkezű adományokat. Ez kivérezteti az államot, amelynek a be nem fizetett adók miatt nincs elég pénze a színvonalas közszolgáltatások fenntartására.

A kelet-európai EU-s országok csak együtt léphetnek fel az óriáscégekkel szemben hatékonyan, ezért egymás között olyan megállapodást kell kidolgozniuk, amely egységesen szabályozza, hogy Lengyelországtól Bulgáriáig milyen feltételeknek kell megfelelnie a külföldi tőkének.

Ez a megállapodás biztosítaná, hogy a multik nem játszhatják ki az egyébként is rossz helyzetben lévő országokat egymás ellen, és azt is garantálná, hogy SOHA TÖBBET NE ADOMÁNYOZZON MILLIÁRDOKAT EGY FELNYÍRT HAJÚ KÜLÜGYINISZTER EGY CSALÓ ÓRIÁSCÉGNEK.

 

]]>
Wed, 21 Oct 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Megfizethető bérlakásokat!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/10/11/Megfizetheto_berlakasokat

 

4 intézkedés, amellyel megállíthatjuk a lakbérnövekedést és bővíthetjük a bérlakások számát

A lakhatás alapvető emberi jog – ma Magyarországon mégis a lakhatási lehetőségek hiánya az egyik legégetőbb probléma. A hétköznapi emberek többsége számára a lakásvásárlás elérhetetlen, állami vagy önkormányzati bérlakásból viszont kevés van, a magántulajdonú bérlakásokat pedig az átlagfizetésből lassan nem lehet kigazdálkodni.

Ezért több bérlakásra és megfizethető bérleti díjakra van szükség a hétköznapi emberek számára. A 4K! célja, hogy rövid távon közvetlenül segítsünk a lakásbérlőknek, hosszú távon pedig a tulajdonszerzés helyett az állami bérlakásrendszer létrehozását támogassuk, amely széles rétegek számára elérhető.

4 intézkedés az elérhető árú bérlakásokért:

1. Adóalapból leírható lakásbérleti díjat!

Azonnali segítséget jelent a bérlőknek, ha a személyi jövedelemadójuk alapjából leírhatják a lakásbérlés költségeit, ezzel csökkentve a fizetendő adójukat. A bérleti díjat szerződéssel és nyugtával vagy számlával kell igazolniuk az adóhatóság felé.

2. Bérletidíj-plafont!

A bérbeadók által meghatározott bérleti díj legfeljebb 10%-kal lehessen magasabb, mint az adott környéken található kiadó lakások átlagos bérleti díja. Ez megakadályozza, hogy a bérleti díjak az elmúlt évek jelentős drágulása után is tovább növekedjenek.

3. Állami lakásügynökséget a kiadó lakások kezelésére!

A lakásügynökség lehetővé teszi a magántulajdonú lakások tulajdonosainak, hogy biztonságosan és legálisan adják bérbe a lakásukat az ügynökségen keresztül. A lakásügynökség bérli a tulajdonostól és kezeli a lakásokat, pályázat útján kiválasztja a feltételeknek megfelelő bérlőt, és egy-két éves határozott idejű szerződéseket köt. Védelmet biztosít mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak, és a működése során keletkezett profitot az állami bérlakásrendszerbe utalja át. Ma Magyarországon több mint 400 000 lakás áll üresen, ebből több mint 100 000 Budapesten található, ezért rövid távon jelentősen lehetne bővíteni a bérlakáskínálatot.

4. Állami bérlakásépítési programot!

Aktív állami szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy érdemben növekedjen a bérlakások száma és hogy megújulhasson a a magyarországi lakásállomány. Az évi több ezer bérlakás építése és korszerűsítése emellett munkahelyeket teremt az építőiparban és hozzájárul a gazdaság növekedéséhez. Az energetikai szempontból korszerű használt és új bérlakások pedig csökkentenék Magyarország energiafüggőségét.

A program megvalósításának két feltétele van:

A program fedezetéül a lakásvásárlási támogatások átcsoportosítása szolgál. A rendszerváltás óta a kormányok mindig a tulajdonszerzést támogatták, ami pont azok számára nem jelent megoldást, akik a leginkább segítségre szorulnak. A kormányzati politika eredménye a családok jelentős eladósodása, a devizahitel-katasztrófa és óriási bérlakáshiány lett. Ezért ezeket a forrásokat a lakásvásárlás helyett a programban szereplő célokra kell felhasználni.

A program megvalósításának feltétele a lakáskiadás kifehérítése: a magántulajdonú lakások többségét jelenleg feketén, szerződés és adófizetés nélkül adják ki. A legális lakáskiadás nagyobb biztonságot jelent a bérlőknek és a bérbeadóknak egyaránt, az állam pedig többletbevételhez jut, amit az állami bérlakásrendszer fejlesztésére lehet fordítani. A feketézés visszaszorítását célzott adóellenőrzéssel lehet elérni: azokat az ingatlanokat kell vizsgálnia az adóhatóságnak, amelyekbe a tulajdonos nincs állandó lakosként bejelentve.

 

]]>
Sun, 11 Oct 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Pesterzsébeten a kutyák gazdáinak felelőssége lesz a köztéri futtatók állapota?]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/09/24/Pesterzsebet_kozteri_kutyafuttatok

Nagyon furcsa szabályt fogadott el a Pesterzsébeti Önkormányzat: november 1-étől az ebek gazdáinak felelőssége lesz, ha egy rosszul megépített vagy megrongált kutyafuttatóból kiszökik az állat, és nem a futtatókat üzemeltető önkormányzaté.

A kutyafuttatók karbantartása az Önkormányzat feladata, és más jogszabályok miatt a kutyákat egyedül itt lehetne póráz nélkül sétáltatni.

Völgyesi Krisztián, a 4K! pesterzsébeti képviselőjének javaslatát, miszerint csak a saját hibából, például a kapu nyitva hagyása miatt bekövetkező szökésekre és harapásokra korlátozódjon a józan észnek megfelelően a rendelet, elutasította a képviselőtestület.

"Kutyatartó magánemberként és képviselőként egyaránt elfogadhatatlannak tartom, hogy az önkormányzat, mint üzemeltető, ne vállaljon felelősséget az általa üzemeltetett kutyafuttatókért" - jelentette ki Völgyesi Krisztián.

2015. szeptember 10-én elfogadott, „a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet” 11.§ (1) bekezdés c) pontja szerint „a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az ebtartó, aki a felügyelete alatt álló ebet a kijelölt kutyafuttató területén úgy engedi szabadon, hogy az a kutyafuttató határait elhagyhatja, illetve a szomszédos közterületre átharaphat.”

 

]]>
Thu, 24 Sep 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA["Csak a legalizáció lehet cél" - A Cannabis Kultusz interjúja Istvánffy Andrással]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/09/16/csakalegalizaciolehetcel CK: A spanyol modell abból a szempontból működőképesnek tűnik, hogy minden fűfogyasztó klubba tömörülhet, és saját füvet használhat, miközben ez a szcéna valamennyire le van választva a társadalomnak arról a részéről, aki nem szeretne ezzel a jelenséggel találkozni.

IA: Ez egy cél, hogy le legyen választva? Szerintem az elfogadottság a lényeg, és nem az, hogy egy szubkultúra jöjjön létre, amiben el lehet vegetálni. Ha a társadalom elfogadja azt, hogy vasárnap és hétfő kivételével minden este tömegek hányják végig az alkoholtól a Belvárost, akkor nekünk nem szabad elfogadnunk, hogy a fű rejtve legyen. Az egyetlen logikus út a teljes legalizációért küzdeni, aztán majd az erőviszonyok és a társadalmi dinamika eldönti, hogy mi valósul meg, de ha eleve kishitűen állunk hozzá, akkor nem lesz miből engedni. Teljes nyíltsággal ki kell jelenteni, hogy a fű egy normális cucc, és semmivel nem rosszabb az alkoholnál. Ez jobban elgondolkodtatja az ellenzőket, mint ha azt kérjük, hogy hadd legyen egy játszóterünk valahol a föld alatt, ahol elvagyunk magunkban, és nem ártunk senkinek.

 

Az interjú teljes szövegét itt lehet elolvasni.

]]>
Wed, 16 Sep 2015 20:17:30 +0200
<![CDATA[Ki kell válogatni a hiányszakmákban képzett menekülteket]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/09/09/hianyszakmak

A magyar állam jelenleg anélkül enged át több tízezer menekültet, hogy megvizsgálná, hasznára lehetnének-e az országnak. A 4K! szerint azonosítani kell azokat a hiányszakmákat, melyekben nincs jelenleg elég magyar munkaerő, és az ilyen képzettséggel rendelkező menekültek itteni letelepedését tudatosan elő kell segíteni.

A menekültek sorsa nem múlhat az uralkodó elit rövid távú politikai haszonszerzésén és képmutató diplomáciai játékain. Ez csak a zűrzavart erősíti. Az állam felelőssége, hogy Magyarország hosszú távú érdekeit nézve azonosítsa azokat a hiányszakmákat, amelyekben szívesen látjuk a hazánkba érkezőket.

A 4K! szerint a Dublini rendelet alkalmazásának felfüggesztése után a Magyarországra érkezőktől nem csak a valós úticéljukat, hanem a képzettségüket is meg kell kérdezni - amire érthetetlen módon jelenleg nem kíváncsi a magyar állam.

Azok esetében, akiknek a hiányszakmákban van képzettségük, kifejezetten bátorítani kell az itt maradásukat. Ha így is a továbbutazás mellett döntenek, akkor emberséges körülmények biztosításával kell segíteni azt.

A valóban Magyarországra bevándorolni szándékozók számára nyelvtanfolyamokat és más, a beilleszkedésüket segítő képzéseket kell indítani. Erre meg lehet találni az anyagi forrásokat is, ha az állampolgárság vásárlást kivesszük a Rogán-féle offshore cégek kezéből, és közvetlenül az állam kezébe adjuk. Ezeket az összegeket kizárólag a szegényebb bevándorlók beilleszkedésének támogatására kell fordítani.

Örömmel fogadjuk Magyarországon azokat, akik szívesen helyezkednek el hiányszakmákban, élettel töltenek meg kihaló településeket vagy új vállalkozásokat indítanak. Ezek az emberek hozzájárulhatnak Magyarország fejlődéséhez, hazánk pedig új esélyt adhat nekik egy normálisabb élethez.

Ez a patrióta és szociáldemokrata válasz.

 

]]>
Wed, 09 Sep 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Abba kell hagyni a menekültek regisztrációját és közvetlenül az osztrák határhoz kell szállítani őket]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/09/07/nodublin

A menekültekkel való emberséges és tisztességes bánásmód, illetve a közrend helyreállítása érdekében Magyarországnak egyoldalúan fel kell függesztenie a Dublini rendelet alkalmazását.

A 4K! álláspontja szerint azonnal be kell fejezni a határátlépők ujjlenyomatos regisztrációját, és a magyar államnak mindenkit, akinek nem Magyarország az úti célja, az osztrák vagy a szlovák határhoz kell szállítania.

Az elmúlt héten az állam kezéből kicsúszott az irányítás: az ország több pontján felbomlott a közrend, miközben a menekült családokkal szégyenletes és embertelen módon bántak, a hétköznapi magyar embereknek pedig a vasúti és közúti közlekedés összeomlásával kellett szembesülniük.

Meggyőződésünk, hogy a menekültellenes keménykedés helyett a magyar állam alapvető kötelessége a humánus bánásmód biztosítása a hazájukból háborúk miatt elmenekült embereknek.

A menekültek fogadásával kapcsolatos jelenlegi EU-s szabályozás, a Dublini rendelet bünteti az Unió perifériáján elhelyezkedő országokat, köztük Magyarországot. Elvárja, hogy ők regisztrálják és tartsák fel a magországokba, például Németországba tartó menekülteket. A múlt heti káosz nagy részben azért alakult ki, mert a kormány az EU-s előírásokat betartva megpróbálta itt tartani a regisztráltakat.

Nincsen értelme olyan tömegeket tartani túlzsúfolt táborokban, akik egyébként sem akarnak itt maradni. Nincs értelme erővel feltartani a vándorlókat és a nyugati országok helyett elvégezni a piszkos munkát, miközben ugyanezek az országok humanitáriusságból leckéztetik Magyarországot. Nincs értelme a menekültekkel való macska-egér játék során ellehetetleníteni a közlekedést és a turizmust.

Magyarországnak nem az a feladata, hogy erővel feltartsa a rajta csak átvonulni kívánó embereket, hanem az, hogy a lehető legemberségesebb módon biztosítsa a normális áthaladást.

Magyarországnak ezért azonnal fel kell hagynia a Dublini egyezmény alkalmazásával, be kell fejeznie a menekültek ujjlenyomatos regisztrációját, és új rendszert kell életbe léptetnie a déli határon a menekültek fogadására.

A fogadó pontokon minden érkezőtől meg kell tudakolni az úti célját. Amennyiben Magyarországon akar maradni, és itt akar menekült státuszhoz jutni, regisztrálni kell az illetőt és le kell folytatni az eddigi eljárást. Amennyiben a menekült más EU-s országokba tart, a magyar államnak közvetlen transzporttal az osztrák vagy szlovák határhoz kell szállítania ujjlenyomat-felvétel nélkül, miközben biztosítja az alapvető ellátást, valamint a pihenési és tisztálkodási feltételeket.

Az új rendszer emberséges és kiszámítható bánásmódot biztosít a menekültek számára, miközben az országban helyreállítja a rendet.

A kormánynak eközben nemzetközi szinten konstruktív módon kell részt vennie a bukott Dublini rendeletet felváltó új európai rendszer kialakításában.

 

]]>
Mon, 07 Sep 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Az állami földeken szövetkezeteket kell létrehozni, ahelyett, hogy a haveroknak privatizálnák]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/09/01/szovetkezetek

A magyar földet veszély fenyegeti. A felülről generált hisztériával szemben ezt a veszélyt azonban nem a Magyarországon csak átvonuló menekültek jelentik, hanem az, hogy a Fidesz minden eddiginél nagyobb földmutyira készül.

A kormány 400 ezer hektár köztulajdonban lévő földet készül privatizálni azoknak a haveroknak, akik megnyerték a legutóbbi, botrányba fulladó földbérleti pályázatot.

Az ügy jelentőségét az adja, hogy összesen 580 ezer hektárt tesznek ki a földalapkezelő által kezelt, eladásra egyáltalán szóba jöhető, mezőgazdasági művelésre alkalmas földek. Ennek 70%-át privatizálnák most!

A tervezett privatizációból ráadásul semmilyen plusz bevétele nem fog származni az államnak.

A vásárlók által fizetendő törlesztőrészlet ugyanis megegyezik az eddigi bérleti díjjal. A gazdák ugyanannyit fizetnek mint eddig, az állam ugyanannyi pénzt kap, mint eddig, mégis eltűnik 400 ezer hektár köztulajdon.

A Fidesz láthatóan nem is kívánja titkolni, hogy privatizáció címén újabb szabadrablásról van szó.

A 4K! szerint a magyar államnak a tulajdonában lévő földeket nem a haveroknak kellene privatizálnia, hanem a vidéki munkanélküliség csökkentésére szövetkezeteket kellene létrehoznia rajta.

Az állami és önkormányzati földeken megszervezett szövetkezetek célja elsősorban a munkahelyteremtés, ezért a terület adottságaihoz igazodva olyan munkaintenzív ágazatokban kell tevékenykedniük, mint a biogazdálkodás, gyümölcstermesztés, kertészkedés, vagy az állattenyésztés. Az új szövetkezetek számára államilag támogatott, kedvezményes hitelprogramot kell indítani, hogy el tudják kezdeni a tevékenységüket.

A szövetkezetek jelentős segítséget nyújthatnak abban, hogy a falun és kisvárosokban élő tartós munkanélküliek végre munkához jussanak.

A Fidesz a magyar vidéken új feudalizmust épít: a haverokból zöldbárókat csinál, mindenki másnak pedig közmunkát ajánl.

A 4K! szerint a köztársasági fordulat részeként értelmes munkát kell biztosítani szövetkezek segítségével a vidéken élő embereknek, hogy felszámoljuk a nyomort és megállítsuk a falvak elnéptelenedését. 

 

]]>
Tue, 01 Sep 2015 00:00:00 +0200