4K! - Negyedik Köztársaságot! http://www.negyedikkoztarsasag.hu <![CDATA[Merkel és a trojka elpusztította azt az álmot, amire az EU épült]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/07/16/eualom

Sokkoló, amikor baloldali vezetők hátat fordítanak annak, amit képviseltek, és az általuk addig kritizált programot kezdik megvalósítani. Az ilyen pálfordulás sokakat elbizonytalanít, ezért tisztán kell látni, hogy mi volt a kudarc oka.

A Sziriza vezetőinek kapitulációja a német diktátumok előtt, bármilyen fura is, de azért következett be, mert a végletekig hittek az EU-álomban. Utólag úgy tűnik, a világon szinte mindenki készült a grexitre, Görögország kilépésére az eurozónából, egyetlen erőt leszámítva: a Szirizát.

A Sziriza a grexitet nem a gyakorlati problémák miatt nem fontolta meg, hanem az EU iránti mély ideológiai elkötelezettsége miatt. Őszintén hittek abban, hogy az Unió biztosítja az európai békét, jólétet és a nacionalizmus visszafogását.

Cipraszék azért szenvedtek kudarcot a tárgyalásokon, mert nem volt B-tervük. Kiderült, hogy nem csak semmiféle gyakorlati forgatókönyvük nem volt a pénznemváltás lemenedzselésére, de elvi okokból eleve kizárták ezt a lehetőséget.

Mivel sosem gondolkoztak grexitben, a trojkával való tárgyalásokon lényegében csak könyörögni tudtak az adósságátütemezésért és szociálisan igazságosabb intézkedésekért, de semmilyen ütőkártya nem volt a kezükben. Ezzel szemben Merkel sikeresen hitette el, hogy számára a további megszorítások és a grexit is járható út. Akinek csak egyetlen lehetősége van, az zsarolhatóvá válik.

Cipraszék úgy lázadtak fel a trojka ellen, hogy sosem állt szándékukban végigvinni a konfliktust, ha szükségessé válna. Az eredmény ma egy olyan Görögország, amely minden szempontból rosszabb helyzetben van, mint Ciprasz hatalomra kerülése előtt.

A tanulság ebből nem az, hogy „nem érdemes ugrálni”. A lecke más:

Fellázadni kizárólag akkor érdemes, ha azt végig is merik vinni a logikus végkifejletéig. Egy nem komolyan gondolt lázadás viszont csak rosszabbá teszi a helyzetet.

A mostani mentőcsomag és a megszorítások végül semmit nem oldanak meg, csak néhány évvel ismét kitolják a görög probléma megoldását, amiből továbbra is csak két lehetséges kiút van: az adósság átütemezése és részleges leírása az eurozónán belül, vagy a kilépés.

Ami történt, azonban nem csak Ciprasz, a Sziriza és Görögország katasztrófája, hanem az EU-é is. 

Amikor az EU-t létrehozták, azt ígérték, hogy az a népek közti békét, harmóniát és a demokráciát fogja szolgálni.

Cipraszék komolyan vették ezt az álmot, elhitték, hogy a trojka számára is szempont Görögország jövője, és hogy a német vezetők figyelembe fogják venni a görög nép demokratikusan kinyilvánított akaratát. 

Görögországot ezzel szemben Merkel úgy kezeli, mintha egy háborúban legyőzött, megszállt, német-protektorátus alá vont ellenséges ország lenne. 

Merkel és a trojka elpusztította azt az álmot, amire az EU épült.

 

]]>
Thu, 16 Jul 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Görögország megvédte a demokrácia és a szolidaritás alapértékeit]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/07/05/oxi A 4K! és az Európai Baloldal örömmel üdvözüli a görög nép döntését, amellyel megvédték a demokrácia és a szolidaritás alapértékeit, nemet mondtak a megszorításokra és a diktátumra.

Holnaptól még nagyobb erővel küzdhetünk egy szociális és demokratikus Európáért, amely képes lesz meghaladni a neoliberális politikát, emberhez méltó életet biztosítva minden európai számára. A görög forradalom hazánk számára is példa, hiszen mi is illegitim adósságokat nyögünk, miközben megszorító programokkal ássák alá a társadalmunkat és a gazdaságunkat.

Köszönetünket fejezzük ki a baloldali görög kormánynak és testvérpártunknak, a Szirizának, hogy a példátlan külső beavatkozás és médiakampány ellenére lehetőséget adtak a görög népnek, hogy saját kezébe vegye sorsát. Ez a történelmi tett egész Európa jövőjét befolyásolhatja.


Európai Baloldal
4K!

Görög OXI, vagyis NEM feliratok kerültek ki a görög népszavazás napján az Európa Bizottság hivatalos magyarországi képviseletére, a budapesti Millenáris park oldalában található Európa Pontra.

]]>
Sun, 05 Jul 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Az off-shore pénzeket a menekültek megsegítésére kell fordítani]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/06/24/off-shore_menekultek

A szerb határra húzott értelmetlen kerítés helyett a letelepedési kötvény-program átalakításával kell kezelni a menekültek és a bevándorlók kérdését.

A kormány jelenleg nyíltan különbséget tesz a gazdag és a szegény bevándorlók között. Az előbbieket állampolgárság szerzésére bátorítja, az utóbbiak ellen gyűlöletkampányt folytat.

A 4K! szerint le kell állítani a letelepedési kötvények kibocsátását, mivel azok amúgy is csak néhány kormányközeli off-shore cég gátlástalan nyerészkedését szolgálják. Ehelyett egyszeri, 30 000 euró körüli összegért lehetne megvásárolni az állampolgárságot, és ezt a pénzt a szegény menekültek és bevándorlók támogatására kell fordítani.

Európai szinten azért kell küzdeni, hogy amíg a menekültek száma erősen nő, addig az Európai Unió növelje a helyzet kezelésére adott támogatásokat. Amíg az EU képtelen kialakítani egy valóban működő közös menekült- és bevándorlási politikát, legalább ne hagyja cserben a határán fekvő országokat, köztük Magyarországot, ahova nagyobb számban érkeznek menekültek és bevándorlók.

Ezeket a forrásokat felhasználva biztosítani kell a menedékkérési ügyek gyorsabb elbírálását, emberivé kell tenni a menekülttáborokat, a valóban Magyarországra bevándorolni szándékozók számára nyelvtanfolyamokat és más, a beilleszkedésüket segítő képzéseket kell indítani.

Egyértelművé kell tenni, hogy Magyarországon örömmel látjuk azokat, akik szívesen helyezkednek el hiányszakmákban, élettel töltenek meg kihaló településeket vagy új vállalkozásokat indítanak.

 

]]>
Wed, 24 Jun 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Az egykulcsos adó radikalizálása helyett a kispénzű dolgozó embereket támogató sávos adó kell]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/06/09/Savos_ado Magyarországon gyalázatosan alacsonyak a bérek.

Nem csoda, hogy egyre több ágazat dolgozói tüntetnek emiatt.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az Orbán-kormány a legszegényebbeket ugyanúgy adóztatja, mint a leggazdagabbakat. Ráadásul az „ellenzéki” MSZP ugyanazt az alacsony 15%-os adókulcsot javasolja a gazdagabbak számára, mint a Fidesz. És továbbra is adóztatnák a minimálbért. Pedig régen nem adóztatták.

Szerintünk nem a Fidesz cinikus és antiszociális szintjét kéne becélozni.

A mi javaslatunk továbbra is igazságos, ésszerű és egyszerű.

3 SZJA kulcs:
0%:   0 – 2.400.000 forint éves bruttó jövedelem között
35%: 2.400.001 – 3.600.000 forint éves bruttó jövedelem között
40%: 3.600.001 forint éves bruttó jövedelem fölött
Az új adórendszer sávos, vagyis a feltüntetett adókulcsok a jövedelemnek csak arra a részére vonatkoznak, amelyik az adott jövedelmi sávba esik.

A 4K! adórendszere nem róna újabb terheket a költségvetésre: az új, sávos adókulcsok ugyanannyi bevételt eredményeznek az államnak, mint a jelenlegi, igazságtalan egykulcsos rendszer, azonban jóval több maradna az átlagkeresetű emberek pénztárcájában.

 

]]>
Tue, 09 Jun 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Írj alá a politikusbűnök elévülése ellen!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/05/14/a_politikusbunok_elevulese_ellen

A héten az alábbi budapesti helyszíneken tudsz csatlakozni a 4K! aláírásgyűjtéséhez, hogy a politikusok által hivatali idejükben, a hivatalukkal kapcsolatban elkövetett bűntettek soha ne évülhessenek el.

Csütörtök (V. 14.) - Széna tér - 17h-től 19 óráig

Péntek (V. 15.) - Deák tér - 18 órától 19:30-ig

 

]]>
Thu, 14 May 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Százezrek vándorolnak ki a bevándorlóktól féltett Magyarországról]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/05/06/Szazezrek_vandorolnak_ki A világgazdaság átalakulása, a lehetséges konfliktusok és környezeti problémák miatt várható, hogy a következő évtizedekben az eddigieknél erősebb bevándorlási hullámok érik el Magyarországot.

A kormány ahelyett, hogy élhetőbb országot teremtene az itt lakóknak, a bevándorlók ellen próbálja fordítani az embereket „nemzeti konzultációjával”. Orbán úgy ágál a bevándorlók ellen, úgy oktat ki más országokat, hogy közben százezrek hagyják el az általa vezetett országot, mert nem látják biztosítottnak itthon a jövőjüket.

A bevándorlás kérdését nem lehet elintézni olcsó, rasszista hangulatkeltéssel. Ez nem nyújt semmilyen megoldást. A menekültek számára emberséges bánásmódot kell biztosítani. Másképp hogyan várhatnánk el, hogy velünk is normálisan bánjanak, ha nehéz helyzetbe kerülünk?

A 4K! a bevándorlást a politikai közösség köztársasági elve szerint kívánja kezelni: mindenki, aki Magyarországon él és dolgozik, valamint elsajátítja a magyar nyelvet és tisztában van a történelmi-kulturális hagyományokkal, jogosult az állampolgárságra és a politikai részvételre. Ugyanez az elv feltételezi, hogy azok, akik a köztársaság részévé kívánnak válni, valóban elfogadják a Magyar Köztársaságot új hazájuknak. A bevándorlás feltétele az integráció. Az államnak feladata, hogy az integrációt elősegítse és ellenőrizze.

]]>
Wed, 06 May 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[4K! a politikusbűnök elévülése ellen]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/04/27/4K_a_politikusbunok_elevulese_ellen

 

Csatlakozz a 4K! aláírásgyűjtéséhez, hogy a politikusok által hivatali idejükben, a hivatalukkal kapcsolatban elkövetett bűntettek soha ne évülhessenek el.

 

 

április 27. (hétfő) - Határ út - 16:00 és 19:00 között

április 30. (csütörtök)

      - Blaha Lujza tér - 17:30 és 19:30 között

      - Széna tér - 17:00 és 19:00 között

      - Szeged, Csillag tér - 16:00 és 18:00 között

 

]]>
Mon, 27 Apr 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Kitelepülések a héten]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/04/21/Kitelepulesek_a_heten_1 Ezen a héten is tudod támogatni a 4K! kezdeményezését, hogy a politikusok által hivatali idejükben, a hivatalukkal kapcsolatban elkövetett bűntettek soha ne évülhessenek el.

 

április 21. (kedd) - Örs vezér tere - 15:00 és 19:00 között

április 22. (szerda) - Mechwart tér - 16:30 és 19:00 között

április 23. (csütörtök) - Blaha Lujza tér - 17:30 és 20:00 között

április 25. (szombat) - Tátra téri piac (Pesterzsébet) - 8:00 és 11:00 között 

 

 

 

]]>
Tue, 21 Apr 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Aláírásgyűjtési helyszínek a politikusbűnök elévülése ellen!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/04/16/Alairasgyujtesi_helyszinek

A héten az alábbi budapesti helyszíneken tudsz csatlakozni a 4K! aláírásgyűjtéséhez, hogy a politikusok által hivatali idejükben, a hivatalukkal kapcsolatban elkövetett bűntettek soha ne évülhessenek el.

Csütörtök (IV. 16.) - Széna tér - 17:30-tól 19:30-ig

Péntek (IV. 17.) - Határ úti metróállomás - 16h-tól 19h-ig

Szombat (IV.18.) - Teleki tér - reggel 8 és 10 óra között

 

 

 

 

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[A politikusbűnök ne évülhessenek el!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/04/15/A_politikusbunok_ne_evulhessenek_el

A 4K! aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy a politikusok által hivatali idejükben, a hivatalukkal kapcsolatban elkövetett bűntettek soha ne évülhessenek el.

Miért van erre szükség?

Az emberek régóta megértették, hogy a hatalmi ágak szétválasztása errefelé csak a tankönyvekben létezik. Valójában a politikai osztály nem csak a pénzügyi világgal fonódott szorosan össze, ahogy a mostani brókerbotrányok mutatják, hanem az ügyészséggel és az igazságszolgáltatással is.

Az elszámoltatás a rendszerváltás óta emiatt mindig elmaradt. A felelősségre vont politikusok a kapcsolati hálójuknak, az általuk birtokolt információknak és a háttéralkuknak köszönhetően mindig megúszták az igazi büntetéseket.

A társadalmat megtisztító katarzis lényegében 1956 óta folyamatosan elmarad.

Nagyon sokan hittek benne, hogy a szocik bukása után valódi és korrekt elszámoltatás lesz. 2010 után ez nem történt meg.

Egyre többen tartanak most már attól, hogy bár Orbán és társasága egy ponton kénytelen lesz kiengedni a kezéből a kormányrudat, a távozásuk pont olyan lesz, mint az állampárté 89-ben: rendezett levonulás a színről, miközben kimentik a felhalmozott vagyont, és a háttérben óriási befolyást tartanak meg.

Azonban semmilyen befolyás és hatalom nem tart örökké.

Akik holnap még megúszhatják a dolgokat, holnapután már nem lehetnek biztosak benne.

Annak érdekében, hogy a tisztességes elszámoltatásra egy nap biztosan sor kerülhessen, szükség van arra, hogy a politikusbűnök soha ne évülhessenek el!

 

]]>
Wed, 15 Apr 2015 00:00:00 +0200