4K! - Negyedik Köztársaságot! http://www.negyedikkoztarsasag.hu <![CDATA[Európai népszavazást az EU-USA szabadkereskedelmi szerződésről!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/03/26/Europai_nepszavazast Az Európai Unió és az USA között minden eddiginél átfogóbb kereskedelmi és befektetési egyezményről folynak tárgyalások. A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) sok százmillió ember életét befolyásolná, de a tárgyalásokba igazából csak a nagyvállalatokat és lobbiszervezeteiket vonták be. Ez nem is meglepő, hiszen az egyezmény a nemzetközi szinten működő nagyvállalatok költségeit csökkentené.

Aki esetleg arra gondol, hogy a vezérigazgatók fizetéseit, bónuszait, részvényopcióit vagy magánrepülőgép-használatát korlátoznák, és így spórolnának, az nagyon téved. A cél ezzel szemben a profitok növelése olyan módon, hogy a környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, munkajogi szabályok további fellazításával azok betartására még kevesebbet kellene fordítaniuk a nagyvállalatoknak. Sőt: a senki által meg nem választott cégfőnökök perelhetnének teljes országokat, pusztán azért mert nem tetszenek nekik a választott vezetők által bevezetett szabályozások. Úgy tűnik, hogy a gátlástalan haszonszerzés fontosabb a hétköznapi emberek egészségénél, biztonságánál és méltóságánál.

Ahogy választási programunkban is megfogalmaztuk, a 4K! kifogásolja, hogy a partnerségi szerződés előkészítését a nyilvánosság kizárásával végezték. Emiatt a nagyvállalati lobbiérdekek befolyása valós veszélyt jelent az Európai Unióban élő emberek érdekeire. Követeljük az egyezménnyel kapcsolatos részletes információk nyilvánosságra hozását és a tárgyalások átláthatóságának megteremtését!
A 4K! szerint egy ekkora horderejű kérdésben nem dönthetnek a fejünk felett.
EU-szintű népszavazást kell tartani a TTIP-ről!

]]>
Thu, 26 Mar 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Felezzék meg a közmédia költségvetését!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/03/22/Felezzek_meg_a_kozmedia_koltsegveteset

A március 15-én elindított, átalakított közmédia máris teljesen működésképtelennek és nézhetetlennek bizonyult, miközben évi 80 milliárd forintot költ a kormány a pénzünkből arra, hogy a saját hazugságait szajkózza rajta. A 4K! szerint ezért a jelenlegi helyzetben, amikor emberek milliói csúsznak a szegénységbe Magyarországon, első lépésként a pazarlás megszüntetésére van szükség: felezzék meg a közmédia költségvetését. Ezután következhetnek azok a lépések, amelyek a közszolgálatiság helyreállítását és a függetlenség megteremtését célozzák.

A megfelezett költségvetésnek megfelelően a csatornák számát is csökkenteni kell, nincs szükség arra, hogy felesleges csatornákat tartsunk fenn, amelyek senkit sem érdeklő műsorokat és kormánypropagandát ismételnek újra és újra. Két közszolgálati tévécsatorna és egy rádióadó bőven elég a saját tartalom ismétlés nélküli, hazai és határon túli sugárzására. A közmédiának nem tartozik a feladatai közé, hogy beszálljon a nézettségi versenybe, emiatt nem szükséges drága műsorokat gyártania, helyette a minél szélesebb körű és jól fogyasztható tájékoztatásra kell koncentrálnia. A pazarlás megszüntetéséhez növelni kell az átláthatóságot, vagyis nyilvánossá kell tenni a szerződéseket és költségvetéseket.

A valódi közszolgálatiság azt jelenti, hogy széles nézői rétegeket elérő, minőségi műsorokat kell gyártani, amelyek szórakoztató formában nyújtanak információkat a nézőknek és hallgatóknak. Mivel közpénzből van fenntartva, a reklámokat száműzni kell a közmédiából. A közszolgálatiság helyreállítását szolgálja a kereskedelmi tévék és rádiók kötelezettségeinek erősítése is, ami előírná, hogy a híradások legalább 70%-a komoly hírekből, ne pedig rémhírekből és cuki kispandákból álljon.

A közmédia feladata a nézők objektív tájékoztatása, nem pedig a mindenkori kormányzati propaganda terjesztése. A közmédiának világos feladatok kijelölésére, jól tervezhető, hosszú távú finanszírozásra és átlátható költségvetésre van szüksége a független működéshez. A közérdek azt kívánja, hogy legyen egy független média, ahonnan az emberek tájékozódni tudnak a közügyekről, és mivel pártállástól függetlenül mindenki fizeti a közmédia tevékenységét, ezért mindenkit megillet az objektív tájékoztatás.

]]>
Sun, 22 Mar 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[A 4K! pesterzsébeti képviselője eredményesen küzd az átláthatóságért]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/03/18/A_4K_kepviseloje_eredmenyesen_kuzd_az_atlathatosagert Völgyesi Krisztián, a 4K! önkormányzati képviselője elérte, hogy a pesterzsébeti önkormányzat bárki számára elérhetően és érthetően közzétegye a kerületi költségvetést, a nagyobb értékű szerződéseket és a tisztségviselők és az önkormányzati cégek vezetőinek fizetését, valamint vagyonnyilatkozatait. Ez a lépés jelentősen átláthatóbbá teszi a közpénzek felhasználását és az önkormányzat működését.

Völgyesi Krisztián a 4K! többi önkormányzati képviselőjelöltjéhez hasonlóan tavaly ősszel csatlakozott a K-Monitor, az Átlátszó.hu, a Political Capital és a TI Magyarország által indított „Ez a minimum” programhoz, amelynek keretében vállalta, hogy megválasztása esetén mindent elkövet az átláthatóság javítása érdekében. Ennek megfelelően már képviselőként kezdeményezte, hogy az önkormányzat a korábbiaknál több adatot hozzon nyilvánosságra, és azok egyszerűen, mindenki számára érthető formában elérhetőek legyenek az önkormányzat honlapján. Az új szabályozás elfogadása érdekében Völgyesi - a K-Monitor korrupcióellenes szervezettel együttműködve - több módosító indítványt nyújtott be, és a hivatal ezeket befogadva dolgozta ki a végül elfogadott javaslatot.

Az új szabályozást március 12-én fogadta el a képviselő-testület, amelynek köszönhetően Pesterzsébet nagy lépést tett előre a transzparencia megvalósításában és példaként szolgálhat más önkormányzatok számára.

]]>
Wed, 18 Mar 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Önként a helyszínre vezényelt iskolások köszöntik Orbán Viktort]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/03/15/Onkent_a_helyszinre_vezenyelt_iskolasok_koszontik_Orban_Viktort

A fenti képre vagy IDE kattintva tekinthető meg a teljes galéria a Facebookon.

Fotók: Büki Péter

]]>
Sun, 15 Mar 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Hogyan néz ki belülről a szociális támogatások elvétele a szegényektől]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/02/24/szoctam

A 4K! egyik önkormányzat bizottsági tagjának beszámolója

Ma Magyarországon egy új, parlamenten kívüli párthoz az ember nem épp pozíciók reményében csatlakozik, de a politika kiszámíthatatlansága úgy hozta, hogy külsős (nem képviselő) tagként bekerültem Budapesten a III. kerületi önkormányzat szociális ügyekkel is foglalkozó bizottságába.

A bizottsági munka röviden: minden hónapban kapunk egy vaskos iratcsomót, jórészt kérvényeket. Mindegyik ügy mögött emberi sorsok: betegségek, idős, magukra maradt emberek, családok, alkalmi munkák, felhalmozódó tartozások, kilátástalanság.

Az üléseken pedig a kérvényekről döntünk, bár általában a vonatkozó önkormányzati rendeletek eleve eldöntik, hogy mit lehet és mit nem. És ha ez se lenne elég, ott van a kényelmes fideszes többség. A gépezet olajozottan működik.

Csakhogy a kormány az éppen aktuális botrányok árnyékában szépen folytatja, amit elkezdett:

2015. március 1-től a szociális ellátások rendszerét jelentősen átalakították.

Az eddigi lakásfenntartási támogatást, az adósságkezelési szolgáltatást, a méltányossági közgyógyellátást és a méltányossági ápolási díjat felváltja a települési támogatás, aminek jogosultsági feltételeit az egyes önkormányzatok úgy határozzák meg, ahogy csak jónak látják. A gond csupán annyi, hogy az erre a célra adott központi keretet drasztikusan csökkentették. A különbséget persze ki lehet termelni szintén szabadon kivethető helyi adók formájában.

Azaz a kormány az önkormányzatokkal végezteti el a piszkos munkát: szabad kezet ad nekik az elosztásban, és az újabb sarcok kivetésében is, hogy egyáltalán legyen mit elosztani.

A helyi vezetés pedig természetesen inkább a rászorultaktól vesz el, mint hogy új adókkal veszélyeztesse népszerűségét.

Tehát előttem van a rendelettervezet, ami bevallottan csökkenti a jogosultak körét, és az adható támogatások összegét is. Magyarán, a kerületben ez alapján március 1-től olyan idős vagy beteg emberek és egész családok keresetét fogják érdemi vizsgálat nélkül elutasítani, akik eddig éppen hogy képesek voltak saját megélhetésüket, lakhatásukat biztosítani. Ha kicsit is belegondolunk, ezek az emberek jó eséllyel idővel az utcán végzik majd.

Mégis, hogy lehetne erre szavazni?

Az ülésen egy tag kijelentette, hogy erre ő csak nemmel szavazhat. Sietve csatlakozok hozzá. Ekkor szép lassan mindenki szót kér, és jönnek az ellenérvek: "kényszerhelyzet", "inkább most szorítsunk jobban és később, majd ha lehet lazítunk", "ebben a tervezetben benne vannak a korábbi évek tapasztalatai" stb. És a két személyes kedvencem: Már most is költöznek a kerületbe a jobb szociális ellátások miatt, "ne mi váljunk gettósodó kerületté" (a polgármester). Illetve: nem a hivatal munkatársainak a munkáját, hanem a kialakult helyzetet utasítjuk el, ezért "az MSZP képviselői tartózkodni fognak" (az MSZP-s önkormányzati képviselő). Ó, a harcos ellenzéki magatartás…tulajdonképpen meg is lep, hogy ennyi energiát ölnek a meggyőzésembe, ahelyett, hogy simán használnák a túlerőt. De érezni, hogy zavarja őket a különvélemény.

A szavazás eredménye: a bizottság 3 igen, 1 nem, és 2 tartózkodással elfogadta a tervezetet. (Úgy tűnik, hogy a kezdetben még tiltakozó bizottsági tagot meggyőzték az érvek.)

Az ülésen elhangzott, hogy más kerületek is érdeklődnek az új szabályozás iránt, mert ez “annyira jól” sikerült. Nincs kétségem afelől, hogy az egész országban hasonló változások fognak életbe lépni.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében a kiváltságosoknak csak felfelé, míg a többségnek csak lefelé vezethet az út: aki még bír adózni, arról a sokadik bőrt is lehúzzák, aki pedig már nem bír, annak pedig joga van megfagyni az utcán. Érdekesség, hogy amíg így az állam adóbevételei nőnek és a szociális kiadásai csökkennek, a pénz valahogy mégis eltűnik. Mindenki kitalálhatja, hogy hová...

A 4K! önkormányzati testületekbe, bizottságokba bejutott képviselői mindig fel fognak szólni a legszegényebbeket sújtó elvonások ellen, és soha, semmilyen körülmények közt nem szavazzák meg azokat. Így van ez most és így lesz a jövőben is.

Szabó András

 

]]>
Tue, 24 Feb 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[1956 visszafoglalása]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/02/18/1956_visszafoglalsa

Galéria itt

]]>
Wed, 18 Feb 2015 19:17:50 +0100
<![CDATA[Melyik ország érdekeit képviseli a Jobbik?]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/02/17/Melyik_orszag_erdekeit_kepviseli_a_Jobbik

Putyin látogatása kapcsán nem árt emlékezni arra, hogy Kovács Béla, a Jobbik Európai Parlamenti képviselője, pártja Külügyi Bizottságának vezetője, "üzletember", sokat tudna mesélni arról, honnan származtak a Jobbik első milliói. Emiatt számíthat is Vona Gábor védelmére: még attól is megkíméli, hogy vagyonnyilatkozatot kelljen tennie.

Azon túl, hogy Kovács Béla felesége korábban a KGB-nek dolgozott, magával Kovács Bélával kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség arra gyanakszik, hogy az orosz államnak kémkedett. Kérték is K. Béla mentelmi jogának felfüggesztését. Ennek már tíz hónapja, és az Európai Parlamentnek sikerült mostanra odáig eljutnia, hogy a jogi bizottsága pár nap múlva esetleg foglalkozik az üggyel.

A közpénzből havi 2 millió forintot plusz költségtérítést felvevő Kovács Béla a gyanú szerint titokban orosz diplomatákkal találkozik. A Jobbik azonban nem csak benne bízik, hanem nyíltan kiáll Oroszország vezetése mellett.

A 4K! ezzel szemben nem látja értelmét annak, hogy eladjuk magunkat az orosz hatalmi érdekeknek. Az orosz gáztól való függőség éppen elég erős már így is, és háztartások millióit érinti. Súlyos hiba ezt azzal tetézni, hogy a Paks 2 beruházás miatt is Oroszország felé adósodunk el. Ezt nem enyhíti az, ha a számos országban korrupciós ügyekről elhíresült német Siemens is része lesz a játéknak.

A 4K! szerint Oroszország éppen elég erős ahhoz, hogy vezetőik kellőképpen tudják képviselni hatalmi érdekeiket. Nem kellene ebbe besegíteni. Titokban és nyilvánosan sem. Az adófizetők pénzén gazdagodó politikusok legalább annyit megtehetnének, hogy nem más országok vezetőinek csápolnak, különösen, ha – mint a jobbikosok - állandóan azt hangoztatják, hogy ők mekkora magyarok.

Magyarországnak a hozzánk hasonló sorsú közép-és délkelet-európai népekkel kellene szövetkeznie, hogy erősebben ellen tudjunk állni, ha Oroszország vagy más nagyhatalmak olyat tesznek, ami sérti a hétköznapi emberek érdekeit.

]]>
Tue, 17 Feb 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[A 4K! javaslatára új sporttámogatási rendszer készül Pesterzsébeten: Az anyagi helyzet nem lehet akadály]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/02/16/sporttamogatas Völgyesi Krisztián, a 4K! és az LMP önkormányzati képviselője szociális alapú sporttámogatási rendszer kidolgozására tett javaslatot az új önkormányzati ciklus első Egészségügyi és sport bizottsági ülésén. A javaslatot a bizottsági tagok, párthovatartozástól függetlenül, egyöntetűen támogatták, így a februári bizottsági ülésen megalakult egy előkészítő csapat, amely kidolgozza a pályázati úton megnyerhető támogatás feltételeit.

„Bízom abban, hogy az új sporttámogatás már 2016-ban bevezethető lesz, és azok a gyermekek is tudnak sportolni Pesterzsébeten, akiknek a szülei nem tudják önerőből kifizetni a tagdíjat, illetve a sportfelszerelések árát. Az anyagi helyzet nem lehet akadály!” – mondta a 4K! képviselője a februári képviselő-testületi ülésen, megköszönve képviselőtársainak a támogatást.

Völgyesi Krisztián a választási programjában is felvetette azt a problémát, hogy a nehéz körülmények közt élőknek szinte esélyük sincs arra, hogy bármilyen sportot elkezdjenek, ezért az érintett fiatalok egy része céltalanul tölti a szabadidejét, bandákba verődik, és elfordul, hogy bűncselekményekbe is keveredik. A 4K! szerint szemléletváltásra van szükség: ahelyett, hogy minden pénz az élsport támogatására menne, komoly erőforrásokat kell fordítani a tömegsport fejlesztésére, hogy mindenki számára biztosítva legyen az ingyenes, könnyen elérhető sportolási lehetőség.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[A 4K! szerint Fodor Ibolya intő példa arra, hogy a képviselőket visszahívható kell tenni]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/02/12/Fodor_Ibolya_into_pelda A 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom szerint Fodor Ibolya esete figyelmeztető jel arra, hogy komolyan el kell gondolkodni az önkormányzati képviselők visszahívható tételén.

- „Fodor Ibolya ámokfutása szomorú példája annak, hogy a mai rendszerben, egy képviselő, ha egyszer megválasztják, bármit megtehet, amíg le nem telik a ciklusa, nincs se Isten, se ember, aki onnan elmozdíthatná” - mondta Szalai Roland, a 4K! Baranya megyei elnöke.

- „Miután Fodor Ibolya egész Pécsre szégyent hozott az országos figyelmet felkeltő minősíthetetlen megszólalásaival, a polgármester hiába kérte tőle, hogy mondjon le, egykori párttársai pedig összezártak körülötte, és megvédték a méltatlansági eljárástól. Az embereknek semmilyen beleszólási lehetősége nincs az ügybe jelenleg, ezért a 4K! javasolja az önkormányzati képviselők visszahívhatóvá tételét” – tette hozzá Szalai Roland.

A 4K! javaslata szerint ahhoz, hogy visszahívási szavazást írjanak ki valakivel szemben, az érintett választókerületben élő, szavazásra jogosult állampolgárok 20%-ának aláírását kellene összegyűjteni. A visszahívási szavazáson ezután számszerűen több embernek kell a képviselő visszahívására szavazni, mint ahányan eredetileg megválasztották. Ez a többség a garancia arra, hogy a visszahívás valódi népakaratot képviseljen, és egy aktív, szervezett kisebbség ne élhessen vissza vele.

Fodor Ibolya esetére lefordítva ez a modell azt jelenti: mivel a képviselőnőt a 19. választókerületben októberben 711 szavazattal választották meg, most legalább 712 főnek kellene a visszahívására szavazni.

„Elfogadhatatlan, hogy ez a világ egyetlen állása, ahonnan nem lehet kirúgni senkit, ha rossz munkát végez vagy kiderül róla, hogy alkalmatlan. Az embereknek ebből borzasztóan elege van. Itt az ideje, hogy a képviselőkre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a hétköznapi emberekre” – jelentette ki Szalai Roland.

 

]]>
Thu, 12 Feb 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Az útdíjjal a kormány rárontott az agglomerációban élőkre ]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/02/10/utdij_agglomeracio

Az útdíj kapkodó bevezetésével a kormány lényegében fölöslegessé tette a településeket tehermentesítő elkerülő utak hálózatát. Ezzel sok évtizedes fejlesztést igyekszik visszafordítani.

Az elkerülő utak fizetőssé tételével ugyanis az autósok többsége megpróbálja azokat elkerülni, és más lehetőség híján keresztül hajt a településeken. Ezzel együtt járnak a dugók, a szmog és a baleseti kockázat növekedése, az életminőség romlása, ingatlanok értékvesztése, és a házak károsodása az érintett helyiségekben. Az elkerülő utakat pont ezeknek az ártalmaknak a csökkentésére találták ki!

Azáltal, hogy az autópályák elkerülő utakig tartó szakaszai is fizetősek lettek, csupán azt érték el, hogy az emberek kerülni kényszerülnek, ami többlet időt és többletköltséget jelent. Akik eddig ingyenesen tudtak munkába járni például az M0-t használva, most fizethetnek. Hogy jön ez össze a dolgozó emberek terheinek csökkentésével, amit Orbán az új ciklus céljaként hangoztat?

Az útdíj kapkodó bevezetése során akik nem rendelkeznek internettel, esélyük sem volt megtudni, hogy melyik útért kell fizetni, és melyikért nem. Emellett időt is illett volna hagyni az embereknek, hogy tájékozódjanak, és a központi tájékoztatást is meg kellett volna tenni. Nemzeti konzultációs maszlag helyett ez lett volna a korrekt és célszerű.

Ehelyett büntetnek, ha valaki fizetős szakaszra téved, de azt, hogy az hol kezdődik, csak akkor tudja meg, amikor már azon halad, pedig a KRESZ előírja, hogy hogyan kell egy fizetős szakaszt kitáblázni.

Az ingyenes utak fizetőssé tételével a kormány egy eredetileg elfogadható koncepciót tekert ki önmagából. A megyei matricák bevezetése, különösen a négy napos matricát megszüntetésével, nem ördögtől való dolog, hiszen ennek megvásárlásával kiváltható a normál autópálya matrica, ami munkába járás esetében jelentősen csökkentheti a háztartások kiadását, nem is beszélve a nyári időszakról, amikor az emberek gyakrabban utaznak. 

 

]]>
Tue, 10 Feb 2015 00:00:00 +0100