4K! - Negyedik Köztársaságot! http://www.negyedikkoztarsasag.hu <![CDATA[RTL Klub, akkor ez így most ennyi volt?]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/01/29/RTL_ennyi_volt

Miután az RTL Klub 4 éven keresztül abszolút tétlenül, a rendszerhez igazodva nézte a Fidesz antidemokratikus és szegényellenes ámokfutását, a nyáron a csatornát érintő reklámadó hatására felfedezte a demokratikus és szociális értékeket, illetve a rendszer mérhetetlen korruptságát. Azóta az RTL Klub híradója kiemelten foglalkozott a fideszes politikusok és a hozzájuk közel álló oligarchák ügyeivel.

Ezt sokan kitörő örömmel fogadták, és úgy gondolták, hogy az RTL Klub a szabadságharc élére áll. Most azonban úgy tűnik, megegyeznek a kormánnyal, a fél éves harc tehát egyáltalán nem az Orbán-rendszer ellen, csak a saját pénzükért folyt. A kormány öt százalékra szállítja le a reklámadó mértékét, a kábelszolgáltatóktól pedig sérelem nélkül kérhet programdíjat az RTL Klub, mely cserében puhítja a híradóját és hírháttér műsorait.

Happy end, az RTL német tulajdonosai megkapják a pénzüket, a tévénézőket meg nem sokkolják többet a felcsúti ügyekkel. Így csapja be magát, aki a nagytőkétől várja a köztársasági értékek képviseletét.

 

]]>
Thu, 29 Jan 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Köztársasági Ellenállás a boltokban]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/01/21/Koztarsasagi_Ellenallas_a_boltokban

A Köztársasági Ellenállás aktivistái matricákkal fejezték ki véleményüket adókról, árakról, áfacsalásról. Ott tették ezt, ahol a keservesen megszerzett pénzünket költjük el nap mint nap.

Éljen a Köztársaság! Éljen az Ellenállás!

A fenti képre vagy IDE kattintva fotógaléria nyílik meg.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Újra tiszta a pesterzsébeti Tátra téri közpark!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/01/19/Ujra_tiszta_a_Tatra_ter Nem sokkal a választások után, októberben felhívott egy volt kollégám, Zoli, hogy van egy problémájuk, amit segíthetnék nekik megoldani. Ezért egy szombat délutánon találkoztunk vele, feleségével, Terivel és még pár Tátra tér környéki lakossal, ahol elmondták nekem, hogy az utóbbi években, pontosabban a 2010-es önkormányzati választások óta a park takarítása, rendben tartása meglehetősen hiányos volt. Erről saját szememmel is meggyőződhettem: bár a szemeteseket rendszeresen ürítették, mindenhol szemét volt (papírzsebkendők, csokispapírok hevertek szanaszét, a bokrok tövében használt fecskendők és egyéb gusztustalan hulladékok voltak). Szóval tényleg áldatlan állapotok uralkodtak a parkban, a környékén és a játszótéren. Ígéretet tettem nekik, hogy segítek megoldani a helyzetet, bár – új képviselőként – fogalmam sem volt, hogy hol kezdjem.

Szerencsére úgy alakultak a dolgok, hogy pár nappal ezután találkoztam Adorján Csillával, a Szociális Foglalkoztató vezetőjével. Beszélgetésünk során megemlítettem neki a Tátra téri lakosok panaszait.

Aztán jött december, a karácsony, majd elkezdődött az új esztendő. Visszamentem megnézni, hogy változott-e valami a Tátra parkban. Egy teljesen megváltozott közpark fogadott: tiszta, kulturált lett, a növények rendezettek, a bokrok megnyírva. Csak néhol láttam egy-egy kósza papírfecnit, egy eldobott cigarettacsikket. Találkoztam Zolival és Terivel is, akik elmondták, hogy nem sokkal a beszélgetésünk után nagytakarítás volt a környéken. Nagy kupacba gyűjtötték össze a szemetet, a levágott gallyakat és a lehullott leveleket. Teri állítása szerint, a több mint húsz év alatt, mióta ott lakik, ilyet még nem látott. Mindketten nagyon örültek, hogy több éves problémájuk oldódott meg pár hét alatt. Én is örültem, hogy sikerült teljesítenem az ígéretemet, ráadásul korábban, mint gondoltam.

Ezúton is köszönöm nekik, hogy jelezték a problémát és biztatok minden pesterzsébeti lakost arra, hogy szóljon, ha tudok segíteni valamit! Bár vannak olyan ügyek, amikért évekig kell majd harcolni, de sokszor elég lehet csak jelezni a problémát a megfelelő ember felé.

Köszönöm a Szociális Foglalkoztató munkatársainak, hogy teljesítették a lakosok kérését, és a foglalkoztatottaknak és közmunkásoknak is, hogy újjávarázsolták a parkot!

Bár a Tátra téren még sok teendő van: javítani kell a közbiztonságon, fel kell újítani a játszóteret és a sportpályákat, de az első lépést megtettük. Kérem az arra járókat, vigyázzanak a tisztaságra!

Völgyesi Krisztián, a 4K! pesterzsébeti önkormányzati képviselője

]]>
Mon, 19 Jan 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Az EU igazságosabbá tétele Görögországban kezdődik el?]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/01/17/Gorogorszagban_kezdodik_el

A válság kitörése óta az EU vezetői megszorításokkal igyekeznek kezelni a problémákat, ami egyre nagyobb nyomort szül az Unió perifériáján. Ez történik Magyarországon is, ahol Orbán hűségesen követi a Merkel által megszabott szigorú költségvetési politikát. A megszorítások eredményeként már 4 millió szegény van az országban. Görögország még durvább megszorítási spirálban vergődik az utóbbi években, és most jöhet el az a pillanat, amikor a görögök végleg nemet mondanak rá.

A Sziriza baloldali pártszövetségnek ugyanis jó esélye van arra, hogy megnyerje a görögországi parlamenti választásokat január 25-én.

A 4K! örül annak, hogy Görögországban olyan valóban rendszerkritikus erőnek nyílhat lehetősége kormányzásra, amely azt tűzte ki céljául, hogy az évek óta tartó megszorításhullám után javítson a görög nép többségének igencsak mostohává vált életkörülményein.

Bármilyen kormánynak, így a görögnek is joga, hogy az államadósság átütemezéséről tárgyaljon, különösen, ha az adósságtörlesztés hatalmas terheket ró a görög népre. Elfogadhatatlan, hogy bármely ország politikai elitje kizárólag a hétköznapi emberekre hárítsa a válságkezelés terheit, miközben ők és az oligarcháik zavartalanul folytatják korrupt tevékenységüket, és zavartalanul menekítik ki pénzeiket offshore-paradicsomokba.

A Sziriza kormányra kerülése Magyarországon is jó alkalmat jelent arra, hogy kilépjünk a hamis kuruc-labanc vitából, amely szerint csak két lehetőség van: egy ország vagy kilép az EU-ból, vagy bent marad és kritika nélkül, passzívan tűri a pénzügyi elit politikáját. Ehelyett az EU-n belül kell küzdenünk a hétköznapi emberek érdekeiért. Az európai identitás nem az EU jelenlegi rendszerének kritikátlan elfogadását jelenti, hanem azt, hogy öntudatosan fellépünk a szociálisan igazságosabb Unió kialakítása érdekében.

Jelenleg a gazdaságpolitikai döntések az EU központjában születnek, ezzel szemben a társadalompolitikai felelősséget a közös gazdaságpolitika korlátai közé szorult tagországok kormányaira hárítják az uniós vezetők. Az EU jelenlegi, egyenlőtlenséget termelő működését meg kell változtatni.

A 4K! szerint olyan egységes európai fejlesztéspolitikára van szükség, amely valódi esélyt teremt a periférián is. Ennek főbb eszközei az egységes, fejlesztő iparpolitika, az Európai Központi Bank reformja, a spekulációs tőke áramlásának korlátozása és az offshore tilalma. A szociálpolitika uniós szintre emelése ugyancsak elengedhetetlen ahhoz, hogy a centrum felhalmozásának költségeit ne lehessen a periféria társadalmaira terhelni. Fontosnak tartjuk, hogy az EU külső gazdasági szerződéseiről csak részvételi módon lehessen dönteni.

]]>
Sat, 17 Jan 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Nagyobb környezetvédelmi adó a napelemeken, mint az akkumulátorokon?]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/01/13/napelem Magyarországnak elemi érdeke, hogy mind nagyobb mértékben használjon megújuló energiát, hiszen a környezetvédelmi hasznán túl, az ország csak így tudja csökkenteni külföldi függőségét.

Ezzel szemben a kormány, ahelyett, hogy támogatná a megújulókat, a 2015-ös évet szürreális cselekedettel nyitja: új adóként termékdíjat vet ki a napelemekre. Ez önmagában nonszensz, de a helyzet ennél is rosszabb: a kormány a napelemeket kétszer veszélyesebbnek tartja az akkumulátoroknál.

Jól látható, hogy kormány, amely nem tisztázott okokból az orosz energiafüggőségünk növelésén dolgozik, tudatosan tesz keresztbe a megújulók bármilyen szerény mértékű terjedésének.

A 4K! energiahatékonyság-növelő állami hitelprogramban támogatná a napelemek, napkollektorok, házi szélerőművek és a geotermikus energia használatát.

A 4K! kiemelt célnak tartja az energiarendszer decentralizációját, a helyi adottságokra épülő, helyi igényeket kiszolgáló kiserőművek terjedését. A decentralizált energiatermelő rendszer ugyanis csökkenti a sérülékenységet, az energiaszállítás költségeit és az ország kiszolgáltatottságát. Ez a rendszer napenergiára, szélenergiára, a biogáz-előállításra, a mezőgazdasági és élelmiszerfeldolgozási melléktermékek, a szemét és az egyéb hulladék hasznosítására épül.

 

]]>
Tue, 13 Jan 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[A 4K! elnöke átment a NAV előtti drogteszten]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/12/10/A_4K_elnoke_atment_a_NAV_elotti_drogteszten

Istvánffy András, a Fent és lent blogon megjelen t  írása:

A Fidesz bejelentette, hogy évenként kötelező drogtesztet akar rászabadítani minden magyar középiskolásra, újságíróra és politikusra.

Én túl is vagyok az első drogtesztemen.

Kocsis Máté tervének teljes irracionalitására már sokan rávilágítottak, így ezt nem is ragoznám tovább, de elmesélem a személyes történetemet arról, hogyan folyik egy ilyen drogteszt ma Magyarországon.

Tavaly decemberben szívtam el egy spanglit a belvárosi NAV-iroda előtt – nyilvánosan, a 4K! demonstrációján kamerák előtt, polgári ellenállásként, a marihuána legalizációját és jövedéki termékké tételét követelve.

A demonstrációt biztosító rendőrök néhány méterről végignézték a köhögésemet és a pöfékelésemet, és bár sűrűn telefonálgattak, nem avatkoztak közbe. Hülye érzés volt egyedül szívni, miközben mindenki bámul, sietve szívtam el az egész cigit, ami gyorsan fejbe is vágott. Az egyik operatőr a felvétel kedvéért hangosan megerősítette, hogy fűszag van a levegőben.

A demonstráció hivatalos vége után aktivizálták magukat a rendőrök: igazoltattak és előállítottak. Előbb a kerületi kapitányságra vittek, majd egy órányi kellemesen beszívott várakozás után bilincsben átszállítottak a Gyorskocsi utcába vizeletmintát venni. Tavaly megírtam itt a Fent és lenten a rendőrségen szerzett tapasztalataimat, és azzal fejeztem be, hogy az eljárás után majd elmegyek elterelésre, és arról is be fogok számolni.

Erre azonban nem került sor.

Két hónappal később, február közepén szép kék borítékban érkezett egy levél a rendőrségtől. Na, gondoltam, itt az idézés. A borítékban egy határozatot találtam, ami ugyan ismertette a bűnömet,

„A rendelkezésre álló adatok szerint 2013.12.05 napon 18 óra 35 perckor a Bp., V. ker., Nádor utca 19. szám alatt intézkedés alá lett vonva Istvánffy András, mivel nevezett személy a fenti címen lévő rendezvényen a nagy nyilvánosság előtt elszívott 1 db marihuána tartalmú cigarettát.”

de nem nekem szólt, hanem a labornak: mivel „a szakértő leterheltség okán határidőre nem tudta elvégezni a vizelet minta vizsgálatát”, meghosszabbítják a SOTE Toxikológiai Laboratóriuma számára a szakvélemény előterjesztésének határidejét március 6-áig.

A laborok láthatóan már Kocsis Máté őrült ötlete előtt is végletesen le voltak terhelve.

Ezután elmúlt a március, aztán az április, a tavasznak is vége lett, és végül már a nyárból is jócskán kifelé ballagtunk, mikor augusztusban a rendőrség ismét életjelet adott magáról.

A filmekben általában lehet tudni, mikor jön a meglepő fordulat. A NER-ben viszont mindig minden váratlanul éri az embert.

A postás ugyanis a nyomozás megszüntetéséről hozott határozatot:

„A szakvélemény alapján Istvánffy András vizeletéből kábítószernek minősülő anyag jelenléte nem volt kimutatható.

Tekintettel arra, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint a nyomozás megszüntetéséről határoztam.”

Ez mégis mi a franc?

Körbekérdeztem néhány szakértőt, és az volt a vélemény, hogy túl hamar vehették le a vizeletmintát.

Mi ebből a tanulság?

1. Ezek szerint nyugodtan lehet szívni a NAV előtt, az ember patyolattiszta marad.

2. A rendőrség úgy üldözi a marihuána fogyasztását, hogy közben nincsenek meg a megfelelő ismeretei hozzá.

3. Nyugodtan abba lehet hagyni ezt az egész üldözéses játékot, ha már rendesen nem tudják játszani. Nem jó ez a rendőrségnek, ami foglalkozhatna hasznosabb dolgokkal is, nem jó a fogyasztóknak, akik többségükben rendes hétköznapi emberek, és nem jó az államnak sem, ami adóbevételektől esik el, miközben fölösleges dolgokra önti ki a pénzt.

Általában értetlenül állok a dolgok előtt, amik Kocsis Máté száján kijönnek, így most sem tudom, hogy ennyire álszent, esetleg végleg megőrült, vagy csak a Fidesz szétesőben lévő szavazótáborát próbálja egyben tartani a füvező gimisek elleni gyűlöletkeltéssel. Egy dolgot azért tudok.

Mielőtt elmegyek a következő drogtesztre, biztosan szívok egyet.

]]>
Wed, 10 Dec 2014 00:00:00 +0100
<![CDATA[Itt az ideje a Köztársasági Ellenállásnak]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/11/16/Koztarsasagi_Ellenallas

A Köztársaság Napja, november 16-a van. Ez az Első Köztársaság kikiáltásának évfordulója. Ma nincs köztársaság, ahogyan már tere sincsen. Most a Köztársasági Ellenállás ideje jött el. A teret is így kellene nevezni. Javasoljuk, hogy II. János Pál pápára a XII. kerületi Orbán teret kereszteljék át.

Ma nincs értelme magasröptű dolgokról beszélni, elvont ideákról vitatkozni.

Azok, akik bitorolják ezt az országot, tisztességtelen eszközökkel ismét teljhatalmat szereztek és gátlástalanul élnek is vele.

Arra használják a hatalmat, hogy egy új felső kasztot hozzanak létre, miközben az ország alsó kétharmadát eltiporják. Kettészakítják az országot a kiváltságos kevesekre és a bizonytalanságban élő tömegekre. Osztályharc folyik, ez alkalommal azonban a fent lévők harcolnak minden eszközzel a lent lévők ellen.

Ez a célja az adóemeléseknek, az áremeléseknek, a szociális kiadások brutális csökkentésének, az oktatás szétverésének.

Nem fogunk belenyugodni abba, hogy jobbágyságot hozzanak létre.

Ez az ország nem a kiváltságosaké, hanem a hétköznapi embereké.


A hétköznapi embereknek joguk van megvédeniük magukat, ha a fent lévők irreális terheket raknak rájuk.

Ez most nem a pártok és a politizálgatás ideje. A demokrácia csak papíron létezik.

Ez most a mozgalmak ideje. Az ellenállás ideje.

Ez a kormány csak az erőből ért.

Ez a Köztársasági Ellenállás ideje.

Magyarország a népé, nem a kiváltságosaké, és mindenkinek joga van a létbiztonságra. Ez a köztársaság.

Ma csak az ellenállásnak van értelme, ezért Köztársasági Ellenállást szervezünk a megszorítások ellen, az ország kettészakítása ellen, és a hétköznapi emberek megvédésére.

Ez mozgalom, az utcán, direkt akciókkal.

Benne vagy?

 

]]>
Sun, 16 Nov 2014 00:00:00 +0100
<![CDATA[4K! az októberi médiában]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/11/09/4K_oktoberi_mediaban 2014 forró októbere az önkormányzati választásokkal kezdődött és az utóbbi évtizedek legnagyobb ellenzéki tiltakozásával ért véget, amit az internetadó ötlete robbantott ki.

A 4K! bejuttatta első képviselőjét, Völgyesi Krisztiánt, aki a pesterzsébeti testületben fogja képviselni a hétköznapi emberek érdekeit.
És a hónap végi tüntetéseken ott voltunk a József Nádor téren, a Fidesz székháza előtt és a Parlamentnél is.  Nézzük végig, hogy mindezek hogyan jöttek le a sajtóban:

Önkormányzati választás 2014
Index: Istvánffy András: Bokros nem alternatíva Tarlóssal szemben (videóinterjú)
Átlátszó blog: Eddig 180 képviselő- és polgármesterjelölt írta alá a korrupcióellenes szándéknyilatkozatot
Csepeli Hírmondó: Versenyben Csepelért, a csepeliekkel! (22-23. oldal)
NOL: Schiffer: Aki Gyurcsány jelöltjére szavaz, az Orbán rendszerét hosszabbítja meg
MON: Önkormányzat 2014 - Csárdi: szakítani kell az elmúlt évek politikájával
Mandiner: Csárdi: Holnaptól azon kell gondolkodnunk, hogy fogjuk vezetni Budapestet
Stop: Csárdi: szakítani kell az elmúlt évek politikájával
Híradó.hu: Csárdi: szakítani kell az elmúlt évek politikájával
VS.: Az LMP is a Fidesz kihívója lenne 2018-ban
Híradó.hu: Schiffer: Összességében helytállt az LMP
NOL: Bozótharc helyett zöld út az építkezésnek


Miskolc
Miskolci Hírek: Sajtóközlemény - Lehet Más a Politik és 4K! - Negyedik Köztársaság

Szeged
Szeged Ma: A szegedi LMP részvételi költségvetést szeretne
Szeged Ma: Szegedi LMP: A közgyűlési kisebbség delegáltjai kapjanak kontrollt a helyi pénzügyekben

Szombathely
Nyugat.hu: Most megmutatjuk: ők a szombathelyi polgármester- és képviselőjelöltek
Nyugat.hu: Ki legyen a szombathelyi polgármester? Szavazza meg!
VAOL: Önkormányzati választás - Vas megye (óráról órára)
Alon.hu: Önkormányzati választás Szombathelyen 2014: percről percre

Pesterzsébet
Itt lakunk - Pesterzsébet: Szobacirkálókkal él és sporttal venné elejét a bandázásnak Völgyesi Krisztián polgármesterjelölt
Organikus káosz - Mach Péter blogja: Pesterzsébet a 4. Köztársaság?
Itt lakunk - Pesterzsébet: Hét új képviselő a testületben
Pesterzsébet: Képviselői bemutatkozás - Völgyesi Krisztián (6. oldal)

Internetadó és Áfabotrány: nem fizetünk még egy adót a bűnözők helyett, akik egyszer sem fizetnek adót!
Ruptly TV: Hungary: Thousands raise smartphones in defiance of Internet tax in Budapest
!!444!!!: Pártjelvényt eddig csak a 4K!-tól lehetett látni

egyéb hírek
Nyugat.hu: Afroman újabb vicces klipben győzköd arról, miért jó a fűszívás legalizálása
 

]]>
Sun, 09 Nov 2014 00:00:00 +0100
<![CDATA[4K! az interetadó ellen]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/10/28/4K_az_interetado_ellen

]]>
Tue, 28 Oct 2014 00:00:00 +0100
<![CDATA[Internetadó és áfabotrány: Nem fizetünk még egy adót a bűnözők helyett, akik egyszer sem fizetnek adót! ]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/10/22/internetado_afabotrany

A kormány ismét hazudott.

A választás előtt azt hajtogatták, hogy nem lesz megszorítás. Az internetadóval itt az újabb durva megszorítás. Eközben a kormány az áfacsalókat most nem a tiltakozó civilek, hanem egy nemzetközi botrány elől akarja megvédeni.

A kormány üzenete világos:

Nekünk kétszer kell adót fizetnünk ugyanazért.
Az áfacsalóknak egyszer sem.

Ez tűrhetetlen.

Szedjék be az elcsalt évi 1000 milliárd áfát, azoktól, akik elcsalták, és ne a néptől!

A NAV-botrány kirobbanása óta tudni lehet, hogy körülbelül évi 1000 milliárd forint folyik el az áfacsalások miatt. Ez csak állami tisztviselők segítségével történhet. A kormány azonban falazott az áfacsalóknak egy évvel ezelőtt, és falaz most is, amikor az Egyesült Államokkal konfrontálódik miattuk.

Ebből elég volt! Ez a pénz hiányzik, és nem a becsületes embereké.

Ezt a pénzt kell beszedni, és nem újabb sarcot kivetni a hétköznapi emberekre.

Bíróság elé kell állniuk azoknak az áfacsalóknak és tisztviselőknek, akik az államot hosszú évek óta szervezetten fosztogatják.

A kormánynak azon kell dolgoznia, hogy minden magyar háztartásban legyen internet, és mindenki számára megfizethető legyen a használata. Az internetadót el kell felejteni.

Az internetadó szembemegy az internethasználati szokásokkal és a nemzetközi trendekkel is. A forgalom alapú adóztatás mögött a nyerészkedésen kívül egyszerűen semmilyen értelmes logikát nem lehet fölfedezni, hiszen, szemben a közművekkel, az internet esetében nem szól semmilyen érv a forgalom visszafogásának motiválása mellett. Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy a fájlok méretével összefüggésben volna a hasznosságuk.
 
A kormány ahelyett, hogy elősegítené, hogy minden magyar ember könnyen hozzáférhessen az internethez, további, irracionális költségekkel inkább korlátozni akarja a használatát. A növekvő díjak ráadásul megint a szegényebbeket sújtják a legjobban, őket zárják ki az internethasználatból.

Az új ciklust a kormány azzal indítja, hogy falaz az áfacsalóknak, és újabb sarcokat veti ki a hétköznapi emberekre.

A mi üzenetünk is világos:

Nem fizetünk még egy adót a bűnözők helyett, akik egyszer sem fizetnek adót! 

]]>
Wed, 22 Oct 2014 00:00:00 +0200