4K! - Negyedik Köztársaságot! http://www.negyedikkoztarsasag.hu <![CDATA[Nyílt levél az 50 fölötti korosztályhoz]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/06/27/nyilt_level_az_50_folottiekhez

Kedves 50 fölöttiek!

Egy döntés meghozatalakor sokszor nem lehet tudni, hogy mi a jó, és mi a rossz válasz, de aggasztó az a tény, hogy a különböző korosztályok teljesen eltérő arányban, és gyakran más irányba szavaznak. Ez a tény azt jelenti, hogy nem beszélünk eleget a közügyekről!
 
Bár a brit népszavazás adta meg az utolsó lökést, régóta érlelődik bennem egy kérés:
 
Nagy döntések előtt, amely évekre, évtizedekre meghatározzák az életünket, hallgassátok meg gyermekeitek véleményét is! Kérlek Titeket, szánjatok arra időt és türelmet, hogy leültök velünk beszélgetni egy-egy népszavazás, vagy egy választás előtt, hiszen a meghozott döntés mindenkire hatással lesz!
 
Tudom, emlékeztek még arra, amikor minden lépésünkre figyelni kellett, és a Ti dolgotok volt Minket megvédeni, de vegyétek észre, hogy időközben felnőttünk. Már nem vagyunk tinédzserek, és bár sokszor meggondolatlanul beszélünk még, de már Mi is végiggondoljuk, hogy Mi a jó nekünk.
 
Biztos, hogy nem lesz mindig igazunk, hiszen Nálunk sincs a bölcsek köve, de igyekszünk. Viszont, ha rossz döntéseket hozunk, jó eséllyel, már nekünk kell kijavítani, mert Mi is – ugyanúgy, mint Ti – egy jobb világot szándékozunk gyermekeinkre hagyni.
 
Csak annyit szeretnénk, hogy a különböző generációk beszélgessünk egymással, hogy olyan döntést tudjunk meghozni közösen, ami nem érzelmeken, hanem értelmen alapul!
 
A Ti korosztályotok számbeli fölényben van a Velünk szemben, viszont egy-egy döntés sokkal nagyobb hatással van Ránk, akik még az életünk alapjait próbáljuk letenni.
 
Viszont, rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy az – élettapasztalatokra hivatkozva – Ti mindent jobban tudtok, és el sem tudjátok képzelni, hogy felnőtt gyermekeitek már vannak annyira érettek, hogy végig tudják gondolni azt, hogy mi lehet jó nekik a jövőben.

Ez a párbeszéd arra is alkalmas lehet, hogy kevésbé aktív kortársainknak elmondjátok, hogy miért fontos, hogy vállaljuk a véleményünket, hogy foglalkozzunk a közügyekkel, hogy menjünk el szavazni, és nyilvánítsuk ki a véleményünket.
 
Szeretnénk itt maradni az országban! Ezért fontos, hogy tanuljunk a brit népszavazásból!
 
Kérünk Titeket, hogy értsétek meg azt, hogy egy-egy döntés hosszútávú következményeit nekünk – korunkból fakadóan – tovább kell viselnünk, és – rossz döntés esetén – nekünk kell majd korrigálnunk, ami szintén sok időt fog igénybe venni!
 
Most más idők járnak, mint amikor Ti annyi idősek voltatok, mint mi most. Csak a példa kedvéért:
- mi már nem számíthatunk önkormányzati bérlakásokra,
- egy albérlet elviszi keresetünk 2/3-át,
- nehezebb elhelyezkedni (semelyik cég nem kötelezhető arra, hogy felvegyen dolgozni).
- stb.


Viszont sokkal egyszerűbb elmennünk is az országból. És ha úgy érezzük, hogy nem jutunk egyről a kettőre itthon, akkor fogjuk Magunkat, és továbbállunk. De ez nem jó senkinek! Nektek sem és Nekünk sem.
 
Ezért kérünk Titeket, üljünk le néha, és beszélgessünk ezekről a dolgokról. Nem kell meggyőznünk a másikat, csak hallgassuk végig egymást! Higgadtan, türelmesen, sértődéstől mentesen.
 
Tudjuk, hogy megteszitek, hiszen ugyanazt akarjátok, amit Mi – egy jobb országban élni!
 
Köszönjük!
U.I.: Beszéljetek a nagyival is!
 
Völgyesi Krisztián

]]>
Mon, 27 Jun 2016 18:15:11 +0200
<![CDATA[Cafeteria változások: a kormány az éhbérért dolgozók ellen harcol]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/06/13/cafeteria A kormány a cafeteria rendszerére vonatkozó módosításokat nyújtott be az országgyűlésnek. Ezek a változások az alacsony fizetésért dolgozókat sújtanák a legkeményebben.
 
Az előző rész tartalmából: Az Európai Bíróság ítélete szerint az európai jogrendbe ütközik, hogy az állam a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány étkezési jegyeire (az Erzsébet utalványra) kisebb adót rakott, mint más étkezési jegyekre. Erre most a kormány úgy döntött, hogy nosza emeljük meg az Erzsébet utalvány adóját is. Ezzel a dolgozókat bünteti a kormány, hiszen a főnökök nagyobb adóteherrel végképp nem fognak étkezési jegyeket adni a dolgozóknak.

Sőt: a kormány szétzúzza a cafeteria rendszer több fontos elemét is!

Mostantól csak jóval nagyobb közterhek mellett adható a munkahelyi étkeztetés, a helyi utazásra szolgáló bérlet, az iskolakezdési támogatás, és több más juttatás is. Ezektől is elbúcsúzhat a legtöbb dolgozó. Már aki egyáltalán eddig kapott ezekből valamit is. 

Hiába lenne lehetőség arra, hogy évi 100 ezer forint készpénzt kedvezményes adózással adjanak a dolgozóknak, ez az összeg a helyi bérlet kifizetésére sem elég. És akkor a munkahelyi étkezésről még nem is beszéltünk. Ráadásul az állami szférában dolgozóknak összesen maximum évi 200 ezer forint cafeteria lenne adható, szemben a magáncégeknél dolgozók évi maximum 450 ezer forintjával. Ez durva diszkrimináció.

Sokak számára ez a szerény cafeteria keret is csak álom. A kormány pár éve a csillagokba emelte a cafeteria juttatások közterheit. Sok cég akkor erre úgy válaszolt, hogy megszüntette vagy nagyon lecsökkentette a cafeteria juttatásokat. Később ugyan csökkentek egy kicsit a közterhek, de sajnos a cafeteria a legtöbb helyen nem emelkedett. Idén tavasszal a győri Audi üzem dolgozóinak egyik követelése éppen a cafeteria emelése volt, amelyet példaadó mozgósítással és sztrájkfenyegetéssel el is értek.

A cafeteria csökkentése, megszüntetése azokat a dolgozókat érinti a legsúlyosabban, akiknek amúgy is alacsony a bére.

A 4K! szerint a munkahelyi étkezés és a közlekedést érintő cafeteria juttatásokat helyre kell állítani, és alacsony közterhekkel kell arra ösztönözni a cégvezetőket, hogy megadják ezeket minden dolgozónak. Ott is ahol eddig nem volt cafeteria! Ez lenne a minimum.

De sajnos a kormány nem a dolgozó többség, hanem a milliárdosok érdekeit képviseli.

Úgy tűnik a dolgozó hétköznapi embereknek maguknak kell kiharcolniuk a cafeteria juttatások emelését. A 4K! szolidaritást vállal a dolgozók küzdelmeivel a magasabb bérekért és cafeteria juttatásokért.

 

]]>
Mon, 13 Jun 2016 00:00:00 +0200
<![CDATA[A cégek az adójukból a látványsport helyett támogathassák az egészségügyet is!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/05/26/egeszsegugytamogatasa

Hazánkban a magáncégeknek lehetőségük van társasági adójuk egy részét látvány-csapatsportok támogatására felajánlani.
 
A 4K! szerint az egészségügy nagy hiányt szenved, míg az élsportban az indokoltnál nagyobb pénzek mozognak.
 
Ezért azt javasoljuk, hogy a vállalatok ezt a felajánlást állami fenntartású egészségügyi intézmények javára is megtehessék, hogy azok eszközök beszerzésére fordíthassák a befolyt pénzeket.
 
A felajánlott összegek egy központi alapba kerülnének. Arról, hogy ebből melyik intézmény mennyi támogatást kapjon, egy olyan bizottság döntene, amelyben az egészségügyi szakszervezetek, a szakmai szervezetek és az egészségügyért felelős minisztérium képviselői vennének részt.

 

]]>
Thu, 26 May 2016 16:15:16 +0200
<![CDATA[Kitelepülések Budapesten az egészségügyi béremelésért]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/05/25/kitelepulesekbudapesten

]]>
Wed, 25 May 2016 00:00:00 +0200
<![CDATA[Bojkottáld a figyelemelterelő népszavazást!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/05/24/bojkott

A 4K! bojkottot hirdet a letelepedési kvótáról szóló népszavazás ellen. Minden magyar állampolgárnak azt javasoljuk, hogy tartózkodjon a referendumon való részvételtől.

Bár a népszavazás a legdemokratikusabb módja a közös ügyeink eldöntésének, a kormány mégsem élt ezzel az eszközzel a számára kényelmetlen kérdésekben. Idén nem ez az első téma, amely népszavazás tárgyát képezhette volna. A kötelező vasárnapi pihenőnap kérdésében a referendum kihirdetése előtt kutyafuttában törölte el a kormány a kérdéses törvényt, mielőtt az emberek kifejezhették volna véleményüket. Emellett sem a Városliget felújításában, sem az olimpiára való pályázásban nem dönthettek a helyiek. Korábban az új alaptörvényről való népszavazás elől is mereven elzárkózott a Fidesz.

Jogi értelemben is megkérdőjelezhető a több milliárd forintos szavazás szükségessége. A kvótaügyi népszavazás egyértelműen propagandacélokat szolgál, és annyira lehet komolyan venni a feltett kérdést, mint az úgynevezett nemzeti konzultációk irányított álkérdéseit.

Mivel nem valós döntési helyzetről van szó, a felelős magatartás most a figyelemelterelő népszavazástól való távolmaradás.

 

]]>
Tue, 24 May 2016 00:00:00 +0200
<![CDATA[Egyház helyett lehessen civil szervezetnek is adni az adó másik 1%-át!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/05/21/adoegyszazalek

A 4K! azt javasolja, hogy mindenki szabadon dönthesse el: csak civil szervezeteknek, csak egyházaknak, vagy mindkettőnek adja a személyi jövedelemadója 1+1%-át. 

Jelenleg az adóbevallással egy időben minden adófizető rendelkezhet arról, hogy melyik civil szervezet és egyház kapja a személyi jövedelemadója egy-egy százalékát. Ugyanakkor nem dönthet úgy, hogy mind a két 1%-ot csak civil szervezet vagy csak egyház számára ajánlja fel. 

Ez a szabály életszerűtlen, mivel így a nem vallásos emberek is arra vannak kényszerítve, hogy valamelyik egyház számára ajánlják fel az egyik 1%-ukat. Sokan ilyenkor jobb híján választanak egy olyan felekezetet, amely nem taszító számukra, miközben lenne még olyan civil szervezet, amelyet tiszta szívvel támogatnának.

Ha pedig valaki inkább nem nyilatkozik a másik 1%-ának a sorsáról, akkor az a többi adóval együtt a központi költségvetésbe kerül, ahol könnyen előfordulhat, hogy nem olyan célra fordítják, amire az adózó szeretné.

Azt is lehetővé kell tenni, hogy ha valaki úgy dönt, hogy kizárólag az egyházát szeretné támogatni, és civil szervezetnek nem szeretne juttatni az adójából, legyen lehetősége mindkét százalékot a felekezetének ajánlani fel.

A 4K! ezért javasolja ennek a felesleges korlátozásnak az eltörlését, hogy mindenki a saját meggyőződése szerint választhasson: csak civil szervezeteket, csak egyházakat, vagy mindkettőt támogatja.

 

]]>
Sat, 21 May 2016 00:00:00 +0200
<![CDATA[Már Szlovákiában is kétszer annyit keresnek az ápolók, mint Magyarországon!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/05/18/apolok Azonnali, 50%-os béremelésre van szükség az egészségügyben. A magyar egészségügy válságos állapotban van. Megmentéséhez többek között radikális béremelésre van szükség. Tűrhetetlen, hogy Szlovákiában egy ápoló kétszer annyit keres, mint Magyarországon.

A kormány nem veszi komolyan a problémát. Áprilisban a nevetséges bruttó 10%, vagyis 13 ezer forintos béremelést ajánlottak fel az ápolóknak, miközben szlovákiai kollégáik körülbelül 130 ezer forinttal keresnek többet. A szakmai érdekképviselet 20-30 ezer forintos emelést szeretne kiimádkozni a Fideszből, de a valós különbségekhez képest ez is elenyésző összeg.

Az egészségügy lerohadása nem véletlen hiba, ez a Fidesz politikájának szerves része. Orbán tudatosan kettészakítja a társadalmat. A kiváltságos és jómódú, illetve a kiszolgáltatott és lefelé süllyedő rétegek között nincsen átjárás. A NER-ben nincs szükség jól működő közszolgáltatásokra: a jómódúak megengedhetik maguknak, hogy magánklinikákra járjanak, az alul lévő többség számára pedig a kormány nem kíván jól működő egészségügyet finanszírozni.

A közfelháborodástól megijedve nemrég 167 milliárd plusz forrást igértek az egészségügynek. Ez az összeg elsőre soknak hangzik, de mindjárt más fényben tűnik fel, ha azzal hasonlítjuk össze, hogy eközben a botrányos MNB-alapítványoknak 260 milliárd forint jutott. A Fidesznek egyszerűen nem fontos az egészségügy. Ráadásul ennek a beigért összegnek a jövő évi költségvetésben valójában nem is látszik a fedezete. 

Mi patriótaként és köztársaságiként hiszünk abban, hogy Magyarország közösség, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy mindenkinek jár a színvonalas egészségügy, anyagi helyzetétől függetlenül. A köztársaság nem csak egy szép eszme, hanem olyan gyakorlati dolgokat is jelent, mint működő, jól felszerelt, tiszta kórházakat.

]]>
Wed, 18 May 2016 13:20:49 +0200
<![CDATA[Kitelepülés Békéscsabán]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/05/14/Kitelepuels_Bkscsabn

]]>
Sat, 14 May 2016 00:00:00 +0200
<![CDATA[Aláírásgyűjtés Szegeden az egészségügyi béremelésért]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/05/14/Alrsgyjts_Szegeden_az_egszsguegyi_bremelsrt

]]>
Sat, 14 May 2016 00:00:00 +0200
<![CDATA[Az igazi hazafiak a kiváltságok ellen vannak]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/03/15/kivaltsagok_ellen Istvánffy András beszéde 2016 március 15-én Miskolcon, a Miskolcnak Hangja Van csoport demonstrációján.

Barátaim,

köszönöm a meghívást, köszönöm, hogy itt lehetek, és köszönöm Tyetyák Zoli barátomnak, hogy megszervezte ezt az összejövetelt.

Fontos, hogy összejöttünk, hogy úgy döntöttünk, kijövünk ebben a hűvös időben is. Azért, hogy megmutassuk, hogy hiszünk valamiben. Választhattuk volna azt is, hogy otthon maradunk, tévézünk vagy netezünk, de nem ezt tettük.

Számunkra fontos, hogy március 15-én megmutassuk, hogy mi köztársaságiak vagyunk.

Vannak, akik azt mondják, hogy egy nemzeti ünnepen nem szabad politizálni.

Szerintük még akkor sem szabad politizálni, ha ez a nemzeti ünnep nem más, mint egy politikai fordulat, egy forradalom ünnepe.

Azt mondják, hajtsunk csak tiszteletettel fejet a hősök előtt, de egyébként ne beszéljünk aktuális problémákról.

Illetlenség a bajokról beszélni ilyenkor, a pedagógusok se ezen a napon tüntessenek Budapesten. Aki tüntet, az nem adja meg a méltóságot az ünnepnek, nem adja meg a tiszteletet a hősöknek. 

Ha 48 hősei visszatérnének, nem hiszem, hogy ezzel egyetértenének.

Nem azért vállalták a kockázatot, és nem azért áldozták fel annyian az életüket, hogy azokat az értékeket, amikben hittek, csendben múzeumba tegyük.

Egy forradalom ünnepén nem kell úgy viselkedni, mint egy múzeumban, szépen csöndben, illedelmesen, unottan.

Aki így viselkedik, azt pont a forradalom szellemét tagadja.

Akik múzemba szeretnék zárni a forradalmat,  arról szeretnek beszélni, hogy 48-ban a külföldi uralom ellen küzdöttek az emberek. Szerintük Magyarország most független, 48 céljai teljesültek, nincs itt semmi látnivaló, mindenki menjen szépen haza.

48-ban azonban évszázados kiváltságok és igazságtalanságok eltörléséért is küzdöttek az emberek. Olyan kiváltságok eltörléséért, amelyet magyar ember élvezett magyar emberrel szemben. A hétköznapi emberek ezért támogatták a forradalmat.

A mai új kiváltságosok nem szeretik 48 szellemét. A mostani kormány úgy gondolja, hogy Magyarország csak a felül lévőké.

Ezért önti a pénzt az oligarcháknak és a haveroknak, ezért támogatja csak a tehetősebbeket az intézkedéseivel, miközben a társadalom kétharmadát cserben hagyja.

Ezért hagyja lerohadni az egészségügyet is. Nekik nem számít, milyen állapotok vannak a kórházakban, hiszen vannak európai színvonalú magánklinikák is, amit ők megengedhetnek maguknak. A hétköznapi ember meg pusztulhat, nekik nem számít.

Ha 48 hősei visszatérnének, lenne mit számonkérniük a mai állapotokon.

Mi azért jöttünk ki ebben a hűvös időben is, mert köztársaságiak vagyunk.

És köztársaságinak lenni azt jelenti, hogy hiszünk abban, hogy Magyarország közösség.

Hiszünk abban, hogy mindenki számít.

Ez az ország nem csak a kiváltságosoké. Ez az ország nem csak azoké, akik ha kikapcsolódni vágynak, elugranak Ibizára kokainozni, hanem azoké is, akik hónapról hónapra élnek túl vidéken.

48 üzenete az:  az igazi hazafiak, az igazi patrióták a kiváltságok ellen vannak.

Ezt mondjuk mindenkinek, aki múzeumba akarja zárni a forradalmat.

Petőfi Sándor a forradalom előtti éjjel magányosan gondolkozva, ezt írta otthon a naplójába:

"Micsoda nyomorúság kérni akarni, midőn az idő arra int, hogy követelni kell, nem papírossal lépni a trón elé hanem karddal. A fejedelmek úgysem adnak soha semmit, azoktól, amit akarunk, el kell venni."

 

]]>
Tue, 15 Mar 2016 00:00:00 +0100