4K! - Negyedik Köztársaságot! http://www.negyedikkoztarsasag.hu <![CDATA[Állandó adóhatósági vizsgálat a politikusoknak]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/30/Istvanffy_Schifffer_Szombathely Az LMP újra be fogja nyújtani az Országgyűlésnek a politikusok kötelező és rendszeres vagyonosodási vizsgálatáról szóló törvényjavaslatát - hangoztatta Schiffer András, a párt társelnöke kedden Szombathelyen.

Szombathely főterén Istvánffy Andással, a 4K! elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, a vasi megyeszékhelyen ugyanis - ahogyan ők fogalmaztak - "a rendszerkritikus erők" együtt indítottak jelöltet és támogatják Horváth Zoltánt, az LMP polgármesterjelöltjét.

Istvánffy András hangsúlyozta: az LMP és a 4K! azért hozta létre választási szövetségét az októberi önkormányzati választásra, hogy érdemi változások következzenek be Magyarországon és ne pusztán két "maffiaszerű hálózat" váltogassa egymást a hatalomban.
A hétköznapi emberek rengeteget csalódtak az elmúlt 25 évben a politikusokban, ezért a jövőben minden politikust, beleértve a sajátjaikat is, "sokkal rövidebb pórázra kell fogni", nem szabad teljesen szabad kezet adni a politikai elitnek, ahogyan ezt eddig tették - mondta.
Éppen ezért javasolják - folytatta -, hogy Magyarországon is vezessék be a helyi önkormányzatok szintjén az úgynevezett részvételi költségvetést, vagyis az emberek közvetlenül dönthessenek a költségvetés felhasználásának egy részéről. Ők dönthessék el például, hogy a pénzt egy adott településen szociális szolgáltatásokra, vagy éppen az infrastruktúra fejlesztésére fordítják.


Schiffer András szorgalmazta, hogy annak, aki köztisztséget visel - legyen kormánytag, országgyűlési képviselő, polgármester vagy önkormányzati képviselő - kötelezően és rendszeresen vizsgálja meg az adóhatóság a vagyongyarapodását.
Emlékeztetett: a jelenlegi "narancsos többség" egyszer már elutasította az LMP-nek a politikusok vagyonosodásának vizsgálatát célzó törvényjavaslatát. Szavai szerint azonban ahogyan azt az ügynöktörvény esetében is tette, pártja újra és újra elő fogja terjeszteni azt.
Akkor fognak az emberek bízni, ha vannak olyan intézmények, amelyek garantálják azt, hogy a túlzott és hivalkodó vagyongyarapodásnak a hátterét igenis ki lehet deríteni és a "körmére lehet nézni" azoknak a politikusoknak, akik "a közösség szolgálatát az elmúlt 25 évben összetévesztették a szabadrablással" - jelentette ki.

/MTI hír/
fotó innen

 

]]>
Tue, 30 Sep 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Valódi épületenergetikai fejlesztésekre van szükség Szegeden]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/29/Valodi_epuletenergetikai_fejlesztesek A néhány ezer magánlakást érintő programok helyett valódi épületenergetikai fejlesztésekre van szükség - jelentette ki Szél Bernadett, az LMP társelnöke hétfőn Szegeden, sajtótájékoztatón.

Istvánffy András, a 4K! elnöke azt mondta: Magyarországnak új irányra van szüksége az elmúlt 25 év kudarcai után, "a korruptan működő politikai kasztnak" nincs koncepciója arról, hogy az országnak merre kellene haladnia például az energetikában. Véleménye szerint javítani kell az energiahatékonyságot és jelentősen növelni a megújuló energiaforrások részarányát.

Szél Bernadett azt mondta, az épületek szigetelésével valódi és tartós rezsicsökkentés érhető el, érdemben mérsékelhető lenne az ország függősége az orosz gáztól és a beruházások munkahelyeket is teremtenének.


Ha a Fideszen múlik - folytatta Szél Bernadett -, nagy mértékű épületenergetikai fejlesztés nem valósul meg az országban. Bár a kormányprogramban 2010-ben még az szerepelt, hogy évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása történik majd meg, az idén zárult ciklusban csupán néhány ezer magánlakás korszerűsítése kapott támogatást - közölte a politikus.

Az LMP szerint 200 milliárd forintos alap létrehozására lenne szükség, ebből a lakóközösségek és az ingatlantulajdonosok normatív támogatást kaphatnának az épületek szigeteléséhez és a nyílászárók cseréjéhez. Emellett az épületenergetikai beruházások a szolgáltatókkal partnerségben is megvalósíthatók, a költségeket pedig a megtakarításokból lehetne fedezni - fejtette ki Szél Bernadett.

Szentistványi István, az LMP szegedi listavezetője kifejtette, a csongrádi megyeszékhelyen sok olyan társasház van, amely a jelentős önrész miatt az utolsó pillanatban lépett vissza attól, hogy pályázzon a 2009-ben kiírt panelrekonstrukciós program forrásaira. Számukra nem kínált megoldást az IKV Zrt. vezetője által kidolgozott terv sem, amely tisztán önerőből valósította volna meg az épületek energetikai korszerűsítését.

/MTI hír/
fotó innen

]]>
Mon, 29 Sep 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Videó a Várkert Bazár átadásáról]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/21/Video_Varkert_Bazar_atadas

]]>
Sun, 21 Sep 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[A 4K! zuglói jelöltjei]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/21/A_4K_zugloi_jeloltjei Csárdi Antal, a 4K! és az LMP főpolgármester jelöltje bemutatta a két párt közös XIV. kerületi jelöltjeit szombaton.

Hámorszky Eszter mellett ebben a budapesti kerületben Várnai György képviseli a 4K!-t.
Előző héten a választási bizottság arra hivatkozva, hogy Várnai György aláírása nem egyezik meg a saját aláírásával, elutasította jelölti nyilvántartásba vételét. A fellebbezés után ejtették az abszurd kifogást, és nyilvántartásba vették jelöltként.

]]>
Sun, 21 Sep 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Újra átadtuk a Várkert Bazárt]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/20/Varkert_Bazar

A "Tarlós-korszak tökéletes szimbólumaként" újra felavatta szombaton Budapesten a már kétszer átadott Várkert Bazárt Istvánffy András a 4K! elnöke és Csárdi Antal az LMP főpolgármester-jelöltje.

Istvánffy András úgy vélekedett, hogy a jelenlegi politikai elit "cinikusan hülyének nézi az embereket" akkor, amikor kétszer adnak át egy máig el nem készült beruházást. Ezzel szemben a 4K!-LMP szövetség olyan alternatívát kínál a főváros élére, amely nem nézi hülyének az embereket, olyat amely a hétköznapi emberek valós hétköznapi problémáival foglalkozik - mondta a politikus.

Csárdi Antal azt hangsúlyozta: amennyiben megválasztják a főváros élére, az LMP programjának megfelelően a presztízsberuházások helyett a fontos fejlesztéseket, a többi között a 3-as metró felújítását és az óvodai férőhelyek bővítését helyezi előtérbe. Közlése szerint a Várkert Bazár tökéletes szimbóluma annak az áltevékenységnek, amit a főváros vezetése végzett az elmúlt években.


Ugyanis az igazán fontos dolgokra sem pénz, sem energia nem jutott; ami az elmúlt négy évben megvalósult Budapesten, abból semmi sem a főváros érdeme, hanem állami finanszírozás nyomán valósult meg - fűzte hozzá. Azt szeretnék, hogy a következő évek az emberek életét befolyásoló, valódi beruházásokról szóljanak - mondta Csárdi Antal

Gallowich Margit az LMP I. kerületi polgármesterjelöltje arról szólt, hogy ugyan örülnek a Várkert Bazár megújulásának, ám keserűséget jelent számukra, hogy a beruházás "kampány ízű", illetve közvetve a kormány várba költözését szolgálja. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, hogy a kormánynak nincs helye a várban.

A XXI. században nincs szükségünk se királyokra, se várurakra, se kormányzó urakra" - fogalmazott a polgármesterjelölt. A sajtótájékoztatóval egybekötött "avató ünnepség" végén az LMP aktivistái lehetőséget adtak a járókelőknek is arra, hogy a nemzetiszínű szalag átvágásával mindenki kedve szerint felavathassa újra és újra a Várkert Bazárt.

/kép és szöveg: MTI hír/

Az átadás további fotói IDE vagy a fenti képre kattintva érhetők el.

]]>
Sat, 20 Sep 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Magántulajdont is bevonna bérlakásprogramjába a 4K! és az LMP]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/18/Magantulajdont_is_bevonna_berlakasprogramba Az ellenzéki párt a főváros lakhatási problémáinak megoldását tekinti egyik legfontosabb feladatának, ezért új bérlakások építése mellett a magántulajdonban lévő, de üresen álló ingatlanokat is bevonnák programjukba.

Erről Csárdi Antal, az ellenzéki párt főpolgármester-jelöltje és Völgyesi Krisztián, az LMP és a 4K! XX. kerületi közös polgármesterjelöltje beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Völgyesi Krisztián hangsúlyozta, programjukkal a legnehezebb sorsú dolgozó embereken is segíteni kívánnak, mert úgy látják a Fidesz csak a felsőközéposztályt támogatja lakhatást segítő intézkedéseivel. Így fordulhat elő, hogy a családalapítás előtt álló fiatalok nagy részének Londonig kell utazniuk, ha saját lakást szeretnének - fogalmazott.


Csárdi Antal kiemelte, az LMP lakásprogramjának egyik elemeként azt szeretnék, ha a főváros és a kerületek is bérlakásépítésbe kezdenének. Emellett azonban a magántulajdonban lévő, de üresen álló ingatlanokat is be kívánják vonni programjukba - fejtette ki a párt főpolgármester-jelöltje, hozzátéve: ezzel a megoldással a bevételhez jutó bérbeadók és a piaci árnál kedvezőbb feltétellel, önkormányzati segítséggel lakáshoz jutók is jól járnának. Csárdi Antal számításai szerint egy ilyen közösségi bérlakásprogramba 3 milliárd forintból 10 ezer lakás lenne bevonható.

/MTI hír/

]]>
Thu, 18 Sep 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Havráneket támogatja a 4K! Hódmezővásárhelyen]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/17/Havraneket_tamogatja_a_4K_Hodmezovasarhelyen

Bemutatta az őt támogató pártokat is Havránek Ferenc az Európai Baloldal vásárhelyi polgármester- és képviselőjelöltje, kiemelve, minden körzetben sikerült jelöltet állítani.

Szabó Dániel a pár hónapja alakult Balpárttől arról beszélt, hogy a 24 éve regnáló jobboldalnak ő az egyedüli ellenzéke Vásárhelyen, így a baloldali értékeket is csak ő képviseli itt.

Podolcsák Balázs a 4K! megyei koordinátora, elmondta, hogy a kádári nosztalgiával nem értenek egyet, mert a 4K! szociáldemokrata párt, mégis az igazi baloldalt szerintük is Havránek képviseli.


Havránek Ferenc  most is  kihívja a másik három polgármester-jelöltet egy nyilvános vitára ugyanúgy mint tavasszal. Az aláírásgyűjtés során félelmet tapasztalt a lakosság részéről, sokan nem mertek nekik ajánlást aláírni. Sőt, van aki a szavazófülkében is fél. Még egy értelmiségi embertől is azt hallotta, hogy ki tudják számolni ki kire szavazott a fülkében.

]]>
Wed, 17 Sep 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Dudás Róbert a Szeged TV-ben]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/16/Duds_Robert_a_Szeged_TV-ben

Dudás Róbert, a 4K! és az LMP szegedi önkormányzati képviselőjelöltje a közfürdők hiányáról beszélt. Nincs olyan hely Szegeden, ahol ingyenesen vagy jelképes összegért lehetne fürdeni, mosni vagy éppen mosatni. Mint elmondta, a Pulcz utcában járt olyan házban, ahol nincs fürdőszoba, és ilyenből több is akad a városban.

A képre vagy IDE kattintva a videó új ablakban nyílik meg.

]]>
Tue, 16 Sep 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Szakpolitikai vita Szombathelyen]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/15/Szakpolitikai_vita_Szombathelyen Első alkalommal ültek le a szombathelyi pártok szakmai vitára, az aktuális téma a gazdaságpolitika és a városüzemeltetés voltak.

A 4K!-t Nagy András, a párt alelnöke képviselte, aki a 4K! és az LMP szombathelyi önkormányzati képviselőjelöltje.
A vitán Nagy András mellett részt vett még Neményi András az MSZP, Völgyi András a Jobbik és Molnár Miklós a Pro Savaria Egyesület képviseletében. A Fidesz nem vesz részt a vitasorozatban.

Nagy András elmondta, a város élhetővé válásához munkahelyzeremtésre van szükség, a fejleszteni kell a közlekedést és a bérlakásprogramot. Szükség van a kkv szektor erőteljesebb támogatására és a városnak a magas hozzáadott értékű termékeket gyártó cégeket kell előtérbe helyeznie.
A helyi piac jó kezdeményezés, de támogatni kell az iskolakertek kialakítását, hogy a helyiek minél több helyben termelt élelmiszert fogyaszhassanak. Problémának nevezte, hogy kevés a megfelelő minőségű és megfizethető bérlakás a városban, ezért országos lakásügynökséget kell létrahozni, ami a vidéki bérlakásokkal is gazdálkodna.
A valódi demokráciában való igazi részvétel érdekében az egyes kerületekben részönkormányzatok létrahozására van szükség Nagy András szerint, így az emberek jobban bele tudnának szólni a a városi döntésekbe.

A részletes programok ITT olvashatók.
   /fotó: nyugat.hu/

]]>
Mon, 15 Sep 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Félszáz jelöltet állított a 4K! országszerte az önkormányzati választásra]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/09/11/Felszaz_jeloltet_allitott_a_4K_orszagszerte Az önkormányzati választásra a 4K! 52 helyen állított jelöltet az LMP-vel szövetségben. Az aláírásgyűjtés sikerrel zárult: a 4K!-s jelöltek mindenhol összegyűjtötték maguk számára a szükséges számú ajánlást.

Budapesten a 4K! adja az LMP pesterzsébeti polgármesterjelöltjét, Völgyesi Krisztiánt, helyi képviselőjelöltjei pedig 10 fővárosi kerületben indulnak: III, XI, XIV, XV, XVI, XVII, XX, XXI, XII, XIII. kerületekben. További 4K!-s jelöltek indulnak Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Szombathelyen és Veszprémben szövetségben az LMP-vel.

Az aláírások ellenőrzése körül már tavasszal is számos szabálytalanság történt. Most ismét szürreális eset adódott: Zuglóban, Papcsák kerületében a választási bizottság arra hivatkozva utasította el a 4K! egyik jelöltjének, Várnai Györgynek a nyilvántartásba vételét, hogy az aláírása nem egyezik meg a saját aláírásával.

Az aláírásgyűjtő íveket az aktivistának a lap alján alá kell írnia. Mivel a 4K! jelöltje saját magának gyűjtött, így a lapok alját ő írta alá. A jelölt ezen felül a saját körzetében lakik, így a törvényi lehetőséggel élve, önmagát is ajánlotta. Az ajánlást otthon, nyugodt körülmények között adta, a lapok alját az utcán, gyűjtés közben szignózta. A választási bizottság úgy vélte, hogy a két aláírás nem egyezik meg egymással, ezért a szükséges számú érvényes ajánlás megléte ellenére elutasította a jelölt nyilvántartásba vételét. Mindezt grafológus bevonása nélkül, pusztán a saját laikus véleményére hagyatkozva. Az ügyben jelenleg folyamatban van a fellebbezés.

]]>
Thu, 11 Sep 2014 00:00:00 +0200