4K! - Negyedik Köztársaságot! http://www.negyedikkoztarsasag.hu <![CDATA[Gyógyászati marihuánát küldött Bayer Zsoltnak a Füvesember]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/02/07/bayerfuvesember

A Füvesembertől kaptuk ezt a fotót. Közzétesszük, mert egyetértünk vele.

A Füvesember 0.420 gramm marihuánát küldött Bayer Zsoltnak migrén ellen, a békésebb hangvételű cikkek reményében.

A 4K! szerint Magyarországon is eljött az ideje a marihuána és a belőle készült gyógyszerek orvosi célú legalizációjának.

Az egyes konzervatívok által démonizált marihuánának sokféle, tudományosan bizonyított gyógyító hatása van.

A cannabis és belőle készített gyógyszerek többek között hatékonyan kezelik a migrént, a glaukómát és a szklerózis multiplexet, lassítják a rákos daganatok növekedését, segítenek megelőzni az Alzheimer-kórt, hányinger- és hasmenéscsökkentők, valamint enyhítik a menstruációs panaszokat is.

A jelenlegi, emberellenes magyarországi szabályozás szigorúan tilt és börtönnel büntet egy természetes gyógyszert.

Eközben a nagy gyógyszergyárak olyan mesterséges készítményeket erőltetnek a betegekre, amelyek függőséget és káros mellékhatásokat okoznak, és amelyek egy részét kiválthatnák a marihuána alapú gyógyszerek.

A cannabis az emberiség egyik ősi, természetes gyógyszere. Orvosi célú felhasználásra több ezer éves múltra tekint vissza, és a nyugati orvostudomány is több száz éve kísérletezik a használatával. Még egy olyan konzervatív ikon, mint a brit Viktória királynő is használta menstruációs panaszaira.

A környezetünkben Németországban, Ausztriában és Csehországban is legális az orvosi marihuána, és már Romániában és Macedóniában is komolyan foglalkoznak a kérdéssel.

Jó lenne, ha Magyarország nem maradna le ezen a téren is.

 

]]>
Sun, 07 Feb 2016 00:00:00 +0100
<![CDATA[Nem akarunk kormányzati önkényt a terrorveszélyre hivatkozva]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/01/22/onkeny

A Fidesz olyan Alaptörvény-módosítást tervez benyújtani a Parlament elé, amely „terrorveszély-helyzet” esetén szabad kezet adna kormánynak arra, hogy 60 napig korlátozza a médiát, az internetet, a mindennapi életünk jelentős részét, beleértve még a fogyasztási cikkek forgalmazását is. A 4K! szerint ez elfogadhatatlan.

A kormány 60 napra szeretne bevezetni a mindennapokat érintő széleskörű és erős korlátozásokat. Ilyen hosszú időre szóló intézkedések azonban nem terrorveszély, hanem valódi háború esetén lehetnek csak indokoltak.
 
A terrorveszély elhárítására a kormány jelenleg is rendelkezik számos eszközzel, intézménnyel, és a megfelelő jogi felhatalmazással, hogy korlátozza az életünket valódi vészhelyzet esetén.
 
A kormánynak nincs válasza a valódi veszélyhelyzetre, ami nem a terror, hanem a tömeges szegénység. Ehelyett gyanús jogászkodásba kezdenek, amely megteremti a lehetőséget, hogy homályos külső fenyegetésekre hivatkozva még durvábban visszaéljenek a hatalmukkal, ha elégedetlen a nép.
 
Az állampolgári jogok korlátozását a kormány ugyanis parlamenti szavazás nélkül, saját maga is bevezethetné. Ennél jóval kisebb jelentőségű ügyekben hetekig lehet vitázni, szavazni, de a kormány kisajátíthatja a kenyérkészletet, zárolhatja bárkinek a bankszámláját, mert úgy határoz, hogy olyan a helyzet? Ez elfogadhatatlan.
 
Vannak olyan, Orbán által csodált "illiberális" államok, például Törökország, ahol már látszanak az ilyen intézkedések következményei. Magyarország nem léphet a török útra, ahol hasonló, a hatalomnak még nagyobb felhatalmazást adó törvényt hoztak, amelyet azóta szisztematikusan használnak az ellenvélemények elhallgattatására.
 
Jelenleg az egész ellenzéknek, még a Jobbiknak is túl durva a Fidesz javaslata, így van esély, hogy a módosítás nem kapja meg a kétharmadot az országgyűlésben.

Nem árt azonban odafigyelni: egy kis módosítással, a szokásos trükközésekkel vagy egy-két képviselő megvásárlásával sajnos még bármi megtörténhet. Tavaly a Jobbik, nemrég az MSZP állt elő olyan ötletekkel, amely veszélyhelyzetre hivatkozva vezetne be szabályokat, pedig nincsen szükség sem új szabályokra, végképp nem szigorításokra.

 

]]>
Fri, 22 Jan 2016 00:00:00 +0100
<![CDATA[A gyermekvállalás a rendes megélhetéssel kezdődik]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2016/01/05/gyermekvallalas_rendes_megelhetes Kövér és Áder családról, szeretetről, biztonságról szövegel. A Fidesz úgy tesz, mintha aggódna a családokért.

Ez azonban képmutatás. Ez a kormány nem családbarát, hanem gazdagbarát.

Egy olyan országban oktatják ki a nőket a gyerekvállalásról, ahol a legtöbb férfi is megalázóan alacsony fizetésért dolgozik, már ha van munkája. Jelentősebb lakhatási segítséget csak azok a házaspárok kaphatnak, akik biztonsággal megengedhetik maguknak, hogy 3 gyereket vállalnak.

A kormány számára másodrangúak az egy- és kétgyermekesek, illetve azok a párok, akik nem házasságban nevelik gyermekeiket, és azok is, akik egyedül nevelik gyermekeiket. A kormány számára ezek a gyerekek jelentik a legkevesebbet.

A kormánynak, ha valóban aggódik a demográfiai folyamatokért, erkölcsi leckék helyett valós segítséget kell adnia a gyermekek felneveléséhez, különösen azoknak, akik rászorulnak.

A 4K! szerint a gyermekbarát fordulat érdekében:

- A jövedelemtől függő várandósági pótlékot kell bevezetni a terhesség idejére.

- A családi pótlék összegét emelni kell a társadalom jövedelmi alsó háromnegyede esetében és el kell törölni a felső egynegyed esetében.

- A szegénységben élő iskolások esetében további támogatást kell bevezetni.

- A családi munkamegosztás egyenletesebb eloszlása, a nők munkába való visszatérése érdekében meg kell könnyíteni az apák számára is, hogy GYED-re vagy GYES-re menjenek.

- A bölcsődék és óvodák számát növelni kell, nyitva tartási idejüket a munkaidőhöz kell igazítani.

- Támogatni kell a házasság minőségét javító és válságmegelőző tanácsadást.

- Növelni kell az anyaotthonok férőhelyeinek számát.

- Az akadálymentesítés komolyan vétele és a gyermekmegőrző szolgáltatások támogatása is segítené a családok mindennapjait.

A gyerekvállalás a rendes megélhetéssel kezdődik. Ennek érdekében nem szóvirágokra, hanem gyakorlati intézkedésekre van szükség.

 

]]>
Tue, 05 Jan 2016 00:00:00 +0100
<![CDATA[A lakásvásárlásra osztogatott milliók helyett új bérlakásokat kell építeni]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/12/21/berlakasepitest

A kormány minden párnak, amely 3 gyermeket vállal (még ha most egy gyerekük sincs), 10 millió forintos, vissza nem térítendő lakásvásárlási támogatást ad.

A gyermekvállalás bátorítása fontos cél, de ezzel az intézkedéssel a kormány csak az elmúlt 25 év katasztrofális lakáspolitikáját folytatja, ráadásul megint csak a felső-középosztályt részesíti előnyben.

Magyarországon a rendszerváltás óta nem épült ki a nyugat-európai országokra jellemző bérlakásrendszer, ehelyett európai összehasonlításban rekordmagasságú a saját tulajdonú otthonok aránya.

Ez nem a magyar emberek gazdagsága miatt alakult így.

A rendszerváltás után az embereket sok esetben belehajszolták a lakástulajdonlásba azzal, hogy áron alul megvásárolhatták a szocializmus idején állami tulajdonban lévő lakásokat. Az állam így megszabadult a lakásállomány fenntartásának terhétől, azonban sok tulajdonos a lakás megvásárlása után nem volt képes az ingatlanokat fenntartani, karbantartani.

A rendszerváltás utáni kormányok lakáspolitikája ezek után kizárólag a lakástulajdon megszerzésének támogatására korlátozódott, először támogatott hitelekkel, később a devizahitelezés felelőtlen engedélyezésével.

Ennek eredményeképpen ma a hétköznapi emberek, különösen a fiatalok, nagyon nehéz helyzetben vannak:

A kevés bérlakás miatt az albérletárak az egekben vannak az átlagfizetésekhez képest, saját lakást pedig csak nagyon súlyos eladósodással lehet szerezni.

Az egyre súlyosabb lakhatási válság nem fog magától megoldódni, hiába várja ezt a Fidesz és a korábbi szocialista kormányok. 

Teljes fordulatra, a közösségi bérlakásrendszer megteremtésére, évi több ezer bérlakás építésére, illetve korszerűsítésére van szükség.

A 4K! szerint 3 lépést kell tenni a fordulat érdekében:

1. El kell törölni az összes olyan állami támogatást, ami a lakásvásárlást támogatja.
A tulajdonszerzésre irányuló lakáspolitikai támogatások, már az új, 3 gyermekes támogatás meghirdetése előtt is kb. 120 milliárd forintba kerülnek a költségvetésnek. A 4K! a meglévő, kifutó támogatási rendszert nem változtatná meg, az új támogatásokat azonban teljesen beszüntetné, és az eddig tulajdonszerzésre fordított forrásokat a bérlakás-rendszer kiépítésére fordítaná. 

2. Állami tulajdonban lévő bérlakáshálózatot kell létrehozni.
Az önkormányzatok és az állam tulajdonában ma is jelentős lakásállomány van. Az önkormányzatok lakásait és a különböző állami lakóingatlanokat egy állami kezelésű bérlakáskezelő alapba kell helyezni, ami hatékonyan és világos koncepció mentén kezelné ezeket a bérlakásokat. A támogatások kifuttatásából és beszüntetéséből felszabaduló 50 milliárd forint feléből évente kb. 2000 önkormányzati-állami tulajdonú lakás korszerűsítése válna lehetővé.

3. Új bérlakásokat kell építeni a legmodernebb energetikai szabványoknak megfelelően.
A lakáspolitikában felszabaduló 50 milliárd forint másik feléből az államnak új bérlakásokat kell építenie, melyeket szintén belehelyezne az állami bérlakáskezelő alapba.

Ezzel a három lépéssel új forrás bevonása nélkül, pusztán a most is lakástámogatásra költött pénzek átcsoportosításával érzékelhető változást lehet elérni.

 

]]>
Mon, 21 Dec 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Az EU-t át kell alakítani, ha nem akarjuk leépíteni]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/12/10/EUatalakitasa

Az EU mindenki számára nyilvanvaló válsága idején élünk, amikor egyértelművé vált, hogy a rendszer nem csak kezelni nem képes a problémákat, hanem nagyrészt maga termeli őket.

Azok számára, akik meg szeretnék változtatni ezt a helyzetet, két út nyílik: vagy az EU leépítése, és visszatérés a korábbi állami szintű működéshez, vagy az EU átalakítása a hétköznapi emberek érdekében, ami többek között egységes iparpolitikát, egységes szociális politikát, és valódi, európai szintű demokráciát jelent.

A 4K! a második utat tartja kívánatosnak. Az EU leépítése szerintünk csak akkor merülhet fel, ha az európai szintű pozitív fordulat esélye végleg lezárult. Ennek szellemében foglaltuk az Alapprogramba a következő részt:


Az Európai Unió jelenleg egy olyan politikai és gazdasági válságban van, ami logikus következménye az eddigi működésének. Az EU felépítésében az egységes piac kezdettől elsőbbséget élvez a közös fejlesztési és szociálpolitikai célok fölött.

A közös gazdaságpolitika szerkezete arra épül, hogy a központi államok termelőkapacitását növeli, a perifériaállamokat pedig, amelyek közé Magyarország is tartozik, ipartalanítja és felvevőpiaci helyzetbe kényszeríti.

Ezzel hosszú távon olyan eladósodást okoz a periférián, amit az Unió ma megszorító intézkedésekkel próbál "megoldani", tovább fokozva az egyenlőtlen elosztásból fakadó problémákat. A felhalmozás hatékonysága érdekében ugyanez a rendszer a munkavállalók érdekképviseletét, az egészségügyet, az oktatást, a szociálpolitikát, a kulturális intézményrendszert a centrumban is leépíti.

Jelenleg a gazdaságpolitikai döntések az EU központjában születnek, a társadalompolitikai felelősséget pedig a közös gazdaságpolitika korlátai közé szorult országok kormányaira hárítják az uniós vezetők. Az egyes országok állampolgárai joggal érzik úgy, hogy a demokrácia meglévő eszközei nem garantálják számukra az érdekképviseletet. Az EU jelenlegi, egyenlőtlenséget termelő működését meg kell változtatni. Erre addig nincs esély, amíg az Unión belüli egyenlőtlen felhalmozás kárvallottjai nem szólhatnak bele az uniós politikák alakulásába.

A gazdasági demokráciához elengedhetetlen az EU-s centrum és a periféria közti kizsákmányoló viszony megszüntetése. Olyan egységes európai fejlesztéspolitikára van szükség, amely valódi esélyt teremt a periférián is. Ennek eszközei az egységes, fejlesztő iparpolitika, az Európai Központi Bank reformja, a spekulációs tőke áramlásának megállítása és az offshore tilalma. A szociálpolitika uniós szintre emelése ugyancsak elengedhetetlen ahhoz, hogy a centrum felhalmozásának költségeit ne lehessen a periféria társadalmaira terhelni. A gazdasági demokráciának az is feltétele, hogy az EU külső gazdasági szerződéseiről csak részvételi módon lehessen dönteni.

A változáshoz másfelől elengedhetetlen, hogy a gazdasági rendszer alapját ne a tőkés felhalmozás, hanem a társadalom jóléte határozza meg. Ehhez a gazdaságban a társadalmi ellenőrzés alatt álló szövetkezeti szektornak meg kell erősödnie a tőkés vállalatokhoz képest. A politikában pedig a munka képviseletét kell megerősíteni a tőke képviseletéhez képest. Az Európai Alkotmány létrehozásának folyamatát újra kell indítani, és olyan alkotmányt kell írni, ami nem a piac, hanem az emberek érdekét szolgálja.

A 4K! azoknak az európai baloldali pártoknak és mozgalmaknak a szövetségese, amelyek ezekért a célokért harcolnak.

 

A 4K! teljes Alapprogramja

 

]]>
Thu, 10 Dec 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Megtartotta 3. kongresszusát a 4K!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/12/07/3kongresszus

A Negyedik Köztársaság Párt 2015. december 5-én megtartotta 3. kongresszusát.

A párt Alapprogramjában, amelyet a Kongresszus fogadott el és csakis a Kongresszus módosíthat, több változtatás történt.

A programban mostantól szerepel, hogy a 4K! elutasítja a magyarság genetikai alapú meghatározását, és mindenkit magyarnak tekint, aki tud magyarul és magyarnak vallja magát.

Bekerült az Alapprogramba az EU jelenlegi igazságtalan rendszerének kritikája és célként a szociális Európa megteremtése. Célként tűztük ki a közös európai véderő megteremtését.

A Kongresszus több helyen módosította a 4K! Alapszabályát: többek között pontosította az Etikai Bizottság jogkörét és a Kongresszuson való részvétel feltételeit is.

]]>
Mon, 07 Dec 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[A 4K! képviselőjének köszönhetően ingyen sportolhatnak a rászoruló pesterzsébeti gyermekek]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/12/03/Pesterzsebet_gyereksport_Volgyesi

A pesterzsébeti képviselő-testület elfogadta Völgyesi Krisztián kezdeményezését, ezzel Pesterzsébeten egy új sporttámogatás válik elérhetővé a rászoruló gyermekek számára. Az új települési támogatás mintegy háromszáz 6 és 14 év közötti gyermek sportolását teszi lehetővé a tagdíj átvállalásával, ezzel bővítve a kerületi szociális juttatások rendszerét.

A gyermeksport-támogatással kapcsolatos javaslatot a 4K! képviselője Somodi Klárával, az Egészségügyi és Sportbizottság elnökével közösen terjesztette be a testület elé, melyet az 17 igen, 0 nem szavazattal és 0 tartózkodás mellett elfogadott.

A 4K! szerint az elitsport bőkezű finanszírozása helyett a tömegsport támogatása az állam és az önkormányzatok elsődleges feladata. A rendszerváltás óta tömegek vesztették el a sportolási lehetőségüket, ami nagyban hozzájárult a magyar társadalom egészségi állapotának romlásához. Mindent meg kell tenni ennek a helyzetnek a megfordításáért.

Völgyesi Krisztián már az önkormányzati kampányban kiemelt ügyként kezelte a szociálisan rászoruló gyermekek sporttámogatását. Megválasztása után az elmúlt egy évben mindent meg is tett a megvalósításáért.

„Bár januárban az Egészségügyi és Sportbizottság elvi támogatásáról biztosított, a támogatás megvalósítása mégsem volt egyszerű: rengeteg egyeztetéssel, beszélgetéssel jutottunk el a végső beterjesztéshez. Ebben nagy segítségemre volt Somodi Klára, de nem elhanyagolható a hivatali dolgozók segítsége sem, hiszen nekik köszönhetően ez a támogatás már első lépésben több lesz, mint remélni mertem.” – mondta a 4K! képviselője.

„Ahhoz, hogy ez a támogatási forma valóban eljusson minden érintetthez, nem elég a jogszabályi környezetet megteremteni: minden lehetséges érintettet tájékoztatni is kell erről a lehetőségről. Ebben mind az önkormányzat, mind a gyermekvédelmi szolgálat segítségére számítunk” – tette hozzá Völgyesi.

A 4K! képviselője elkötelezett aziránt, hogy az első év tapasztalatai alapján később tovább bővüljön az új települési támogatás sporteszköz- és utazástámogatással, valamint a program kiterjesztésével a 14 és 18 év közötti korosztályra is.

 

]]>
Thu, 03 Dec 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Fehér egyszarvú és Lesz még magyar köztársaság! felirat a Horthy-szobron]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/11/16/unikornis_a_Horthy-szobron

Fehér, rózsaszín szarvú unikornist, „Lesz még magyar köztársaság!” feliratot, és egy Kossuth-címert helyeztek a 4K! aktivistái a Szabadság téri Horthy-emlékműre, Horthy bevonulásának évfordulóján.

November 16-a különleges nap: 1918-ban ezen a napon kiáltották ki az első magyar köztársaságot. Egy évvel később, Horthy tudatosan erre a napra időzítette fehér lovas budapesti bevonulását, hogy szimbolikusan is eltörölje a köztársaság emlékét.

„November 16-a a Magyarország előtt álló két utat jelképezi. Az egyik a kiváltságosok Magyarországa, ahol ha valaki szegénynek születik, az is marad. Ahol milliók nyomorognak, ahol az elitet nem lehet felelősségre vonni, és ahol uram-bátyám alapon osztják egymás között a pénzt. Ez az a kasztrendszer, amit Horthy fenntartott, és amiben Orbán is remekül érzi magát.

A másik a hétköznapi emberek Magyarországa, ahol mindenkinek van esélye arra, hogy érdemei szerint boldoguljon, ahol megbecsülik a dolgozó embereket, ahol nem az számít, hogy ki kinek a haverja, és ahol az emberek felelősségre vonhatják a politikusokat” - mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

„November 16-a arra emlékeztet, hogy mindenkinek el kell döntenie, milyen országot akar. Számunkra ez a nap a Köztársaság Napja."

]]>
Mon, 16 Nov 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Deutsch Tamás a netsemlegesség ellen harcol]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/11/05/netsemlegesseg

Miután a múlt héten az Európa Tanács és az Európa Parlament megszavazta a netsemlegesség európai megszüntetését, még mindig van lehetőség megálljt parancsolni a nagy cégek érdekeinek: csak akkor lép életbe a szabály, ha azt a nemzeti hatóságok is átültetik a gyakorlatba.

A 4K! álláspontja szerint a magyar kormánynak mindent meg kell tennie a netsemlegesség biztosítására a nagy cégek túlhatalmával szemben.

A rossz hír az, hogy az internetes konzultáció arca, Deutsch Tamás, fideszes képviselőtársaival együtt gátlástalanul megszavazta az Európa Parlamentben a netsemlegességet megszüntető új szabályt. Előtte pedig a főnökük, Orbán Viktor is a multik mellé állt az Európa Tanácsban.

A Fidesz ismét megmutatta az igazi arcát: minden szabadságharcos propaganda ellenére a fontos kérdésekben szolgaian kiszolgálja a multik érdekeit. És bár a netadót tavaly nem sikerült keresztülverniük az embereken, Deutsch Tamásékat láthatóan továbbra is zavarja, hogy az interneten a gyengéknek is hangja van.

Ebben a sötét ügyben az EU is különösen cinikusan járt el, amikor az európai embereket hülyének nézve, az interneten eddig uralkodó relatív egyenlőséget felszámoló szabályokat belerejtette a roaming díjakat eltörlő törvénybe.

Az új szabályozás szerint szolgáltatók ezután eldönthetik, hogy az egyes tartalmak mekkora sávszélességgel lesznek elérhetőek, vagyis milyen gyorsan töltődnek be a felhasználónál. Ez azt fogja jelenteni, hogy azoknak a nagy cégeknek az oldalai, akik készek többet fizetni, gyorsan fognak bejönni, a többi oldal meg lassan. Ez felborítja az interneten uralkodó eddigi relatív egyenlőséget, és itt is a multikat juttatja előnyhöz a hétköznapi emberekkel, a kisvállalkozásokkal és a startupokkal szemben.

Köszönjük, Deutsch!

 

]]>
Thu, 05 Nov 2015 00:00:00 +0100
<![CDATA[Az ismeretlen klaviatúra emlékére, aki életét adta a netadó ellen harc során a Fidesz-székháznál]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2015/10/25/Az_ismeretlen_klaviatura_emlekere

Egy évvel ezelőtt, az október 23-ai hosszú hétvége vasárnapján, a netadó ellen tiltakozó emberek megmutatták, hogy nem nyelnek le mindent ettől a kormánytól. Bebizonyították, hogy ha nem hagyják magukat, és ha félelem nélkül állnak bele a küzdelembe, akkor meg lehet ijeszteni Orbánt.
Ma ez a legfontosabb üzenete az október 23-ai hétvégének.

]]>
Sun, 25 Oct 2015 00:00:00 +0200