4K! - Negyedik Köztársaságot! http://www.negyedikkoztarsasag.hu <![CDATA[Istvánffy András a Napi Aktuálisban]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/08/13/Istvnaffy_Andras_Napi_Aktualis

Budapest jó város. Mindannak ellenére amit a politikai elit művel vele, mert az itt élő emberek remek dolgokat hoznak létre.

Az Echo tv Napi aktuális c. műsorában készült Istvánffy András interjút IDE vagy a fenti képre kattintva tudod végignézni.

]]>
Wed, 13 Aug 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[A 4K! és az LMP Szombathelyen is együttműködik ]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/08/11/4K_LMP_Szombathely

Szombathelyen is választási együttműködést köt az LMP és a 4K! az októberi önkormányzati választásokra, jelentette be a két szervezet a közösen tartott sajtótájékoztatón, ahol aláírták az együttműködési megállapodást. A 4K! három körzetben állít jelöltet, és a két párt közös programmal készül a választásra.

Nagy András, a 4K! alelnöke elmondta, hogy pártja az országgyűlési választáson is indult Szombathelyen, most pedig három körzetben indítanak saját jelöltet. „A 4K! egy szociáldemokrata, patrióta párt. Fontosnak tartjuk, hogy Szombathely élhető város legyen, ahol az itt élők beleszólhatnak az őket érintő döntésekbe, és ne csak az tudjon boldogulni, akinek a megfelelő helyeken vannak haverjai. A munkahelyteremtés, a korrupció elleni harc, az átláthatóság és a részvételi demokrácia erősítése mind olyan célkitűzések, amiben egyetértünk az LMP-vel. Logikus lépés, hogy a két rendszerkritikus szervezet közösen induljon a választáson.”

Bogáti András, az LMP Vas Megyei Szervezetének elnöke elmondta, hogy az LMP kongresszusi határozata értelmében parlamenti pártokkal nem tárgyal választási indulásról, de nyitott az együttműködésre civil szervezetek és parlamenten kívüli pártok irányába, mint amilyen a 4K! is. A két szervezet Budapesten és az ország több városában is a szombathelyihez hasonló helyi megállapodást köt az önkormányzati választásokra.

Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője ismertette a megállapodás részleteit. A 4K! három körzetben állít jelöltet, akik az LMP listáján indulnak. A lista 3. helyére a 4K! jelöl embert. A két párt közös választási kampányt fog folytatni, és ha az LMP és a 4K! jelöltjei is bejutnak a közgyűlésbe, közös frakciót alakítanak. Horváth Zoltán hozzátette: „Az LMP nyitott más olyan szervezetek irányába is, akik azt a rendszerkritikus, de demokratikus felfogást képviselik, amit az LMP és a 4K! is, valamint készen áll helyi civil szervezetekkel, közösségekkel program alapú együttműködést kötni.”

 

A sajtótájékoztatón készült fotókat IDE vagy a fenti képre kattintva tudod végignézni

]]>
Mon, 11 Aug 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Istvánffy András az ATV Startban]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/08/11/IstvanffyAndras_ATVStart

Istvánffy András a ma reggeli ATV Start műsorban beszélt az LMP-vel kötött önkormányzati választásokra szóló együttműködésről, a 10 pontos közös programról, kiemelten a helyi részvételi költségvetésről.

Ellenállás a jelenlegi szélsőségesen igazságtalan rendszerrel szemben: "Ez a rendszer nem csak leépítette a jogállamot, hanem gyakorlatilag háborút visel - bizonyos értelemben osztályharcot visel - a társadalom alső 2/3-a ellen. Folyamatosan rúgja egyre lejjebb és lejjebb a társadalom elsöprő többségét, azokat az embereket akik lényegében ezt az országot létrehozták és alkotják. Őket meg kell védeni, nekik meg kell tudniuk védeni a saját érdekeiket."

A teljes riportot a fenti képre vagy IDE kattintva tudod megnézni.

]]>
Mon, 11 Aug 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[4K! - LMP fővárosi együttműködés az önkormányzati választáson]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/08/10/4K-LMP_fovarosi_egyuttmukodes

Tíz budapesti kerületben együttműködik az LMP és a 4K! az októberi önkormányzati választáson - jelentették be a felek sajtótájékoztatón.

A két párt tíz pontban foglalta össze választási elképzeléseit. Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje - aki az elégedetlenek koalíciójaként hivatkozott az együttműködésre - azt mondta: céljuk, hogy a közösségi közlekedés valódi alternatívaként jelenjen meg, a finanszírozás közös állami és fővárosi felelősség legyen, megszűnjenek a kiszervezések, és azonnal meginduljon a 3-as metró felújítása. Hozzátette: a zöldebb, élhetőbb főváros érdekében egy 100 hektáros zöldterületet hoznának létre, amelyre 100 évig építési tilalom lenne érvényben.

Istvánffy András, a 4K! elnöke arról beszélt: Pesterzsébeten pártja adja a polgármesterjelöltet, s a fővárosi kompenzációs lista negyedik helyére is ők jelölnek. Az ellenzéki politikus célként jelölte meg a korrupció felszámolását.

A programpontok között említett egy szociálisbérlakás-programot, óvodaépítéseket és ingyenes sportpályák építését. Istvánffy András a főváros súlyának erősítését tartotta fontosnak a kerületekkel szemben, s ehhez a mostani jogkörök felülbírálását szorgalmazta. Ismertette azt is: úgynevezett részvételi költségvetéseket dolgoznának ki, amelynek lényege, hogy a források tíz százalékáról helyi lakosok dönthetnének, s azt szociális és infrastrukturális feladatokra lehetne költeni.

A két párt a III., a XI., a XIV., a XV., a XVI., a XVII., a XX., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerületben indul közösen.

A 4K! elnökét kérdezték arról is, hogy a drogliberalizáció kap-e szerepet programjukban, ezt azonban országos ügynek minősítette, amely nem része programjuknak. Hozzátette: vannak a két párt között véleménykülönbségek más pontokban is, de most arra koncentráltak, amiben egyetértenek.

Csárdi Antal a baloldali összefogást firtató kérdésre reagálva azt mondta, az érintett pártok nem tesznek mást, mint hatalomban kívánják tartani azt a lejáratódott politikai közeget, amelyre nincs szüksége ma Budapestnek.

MTI

]]>
Sun, 10 Aug 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Istvánffy András a Klubrádióban a NAV feljelentésről]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/07/14/Istvanffy_Andras_a_Klubradioban

]]>
Mon, 14 Jul 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[A NAV feljelentette rágalmazásért a 4K!-t, a 4K! megismételte az akciót]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/07/12/A_NAV_feljelentette_ragalmazasert_a_4K-t_ A NAV meglepő módon feljelentette a 4K!-t rágalmazásért, amiért még a télen Kiemelt Ügyek Eltussolása Igazgatóság feliratú táblát helyeztek ki az aktivisták az adóhatóság székházára.

Teljesen alaptalannak tartjuk a rágalmazás vádját, ezért ma ismét kihelyeztük ugyanazt a táblát, amiért a NAV feljelentett minket.

A 4K! télen az akcióval egy időben aláírásgyűjtést indított azért, hogy az áfacsalási botrányban a NAV folytassa le újra azt a belső vizsgálatot, amelyet állítólag egyetlen hétvége alatt elvégzett a hatalmas szervezeten, majd mindent rendben lévőnek talált.

Ezúttal a táblát kiegészítettük a Kormányzati Nyomásgyakorló Főosztály felirattal.

Az akcióról készült fotók a baloldali képre vagy IDE kattintva tekinthetőek meg.

 

 

 

]]>
Sat, 12 Jul 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Együttpisiléssel demonstrált a 4K! a közvécék hiánya miatt Szegeden]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/07/01/demonstracio-kozvecek-hianya

Még a 4K!-hoz képest is rendhagyó akcióval hívtuk fel a figyelmet Szegeden egy helyi problémára: nincsenek közvécék a városban, miközben a rendőrség esténként sportot űz a fiatalok bírságolásából. Az problémáról az RTL Klub hétfő esti Híradója is beszámolt és interjút készítettek Podolcsák Balázzsal a 4K! szegedi koordinátorával.

/Fotó: szegedma.hu/

]]>
Tue, 01 Jul 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Szentendrei információs tábla kihelyezés]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/06/19/Szentendrei_informcios_tabla A 4K! aktivistái pénteken lokálpatrióta hekkelést hajtottak végre Szentendrén. Egy évek óta – „Információ” felirattal - üresen álló csővázra saját készítésű táblát helyeztek ki. Sajnos az önkormányzat elmulasztotta használni ezt a jól látható felületet, amely a HÉV állomásnál található. A részvételi demokrácia jegyében a táblán a „Jegyzet” c. részre az arra járók is felírhatják, hogy még milyen hasznos információt tartanak fontosnak Szentendrével kapcsolatban.

]]>
Thu, 19 Jun 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[Az Orbán-rendszer és a nagyvállalatok a hétköznapi emberek ellen]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/06/18/Orban__nagyvallalatok__emberek_ellen

Azok után, hogy az Origo egyik szerkesztőjét kirúgták a Telekom nagykutyái, még pontosabban tudjuk, hogy mit jelentenek azok a stratégiai szövetségi megállapodások, amelyeket az Orbán-kormány a nagyvállalatokkal kötött.

Azt jelentik, hogy az állam és a nagyvállalatok erőiket egyesítve tiporják sárba a jogainkat. Nemcsak a sajtószabadságról van szó. Nemcsak a szólásszabadságról van szó. Ez a szövetség a maradék méltóságunkat támadja. 

A Munka Törvénykönyve megfosztotta jogaik nagy részétől a dolgozókat.

Ebben a helyzetben végképp félrevezető dolog a reklámadó miatt sajnáltatni a nagyvállalatokat. Úgy tűnhet, mintha az Orbán-kormány támadná őket. Valójában továbbra is folyik a mocskos háttéralku, és minimum 23 óra 30 percen át a szenny a legtöbb csatornából. Nemzetgazdasági szinten pedig nevetséges összeg folyna be a reklámadóból.

A vállalatok döbbenetesen alacsony profitadót fizetnek, miközben vérlázítóan alacsony fizetéseket adnak dolgozóiknak, pedig munkájuk nélkül nem tudnának működni. A reklámadó hókusz-pókusz, egy szánalmas színjáték, hogy megtévesszenek. A társasági adó kulcsát kell megemelni és adóalapját szélesíteni egységesen az egész EU-ban.

Ki kell állnunk nemcsak a médiamunkások, hanem minden dolgozó jogaiért és megélhetéséért! Ha azt hisszük, hogy ez elképzelhető úgy, hogy az Orbán-kormányt kritizáló tévé-csatorna előtt tapsikolunk, akkor nagyon tévedünk. Ki kell nyitnunk a szánkat, meg kell szerveznünk az ellenállást, a mozgalmat, a szakszervezetet a magunk környezetében, mert csak így érhetünk el valamit.

]]>
Wed, 18 Jun 2014 00:00:00 +0200
<![CDATA[A társadalmi ellenállás szervezésére koncentrál a 4K!]]> http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2014/06/16/A_tarsadalmi_ellenallas_szervezesere_koncentral_a_4K

Tisztújító kongresszust tartott június 14-én, szombaton, a Negyedik Köztársaság. A kongresszuson újraválasztották az országos testületek, így az Elnökség, az Országos Bizottság és az Etikai Bizottság tagjait. Ez volt a 4K!-nál az első általános tisztújítás a két évvel ezelőtti párttá alakulás óta.

A 4K! a következő években a társadalmi ellenállás szervezésére fog koncentrálni. A Fidesz újabb kétharmada után nem lehetnek többé illúziók: a pártpolitikai verseny puszta díszletté válik Magyarországon. A kormány az alkotmányozó többség birtokában a jövőben is pillanatonként fogja változtatni a választási rendszer, a kampány és a párt- és frakcióalakítás szabályait. Ahogy a Fidesz épp átírta az önkormányzati választás szabályait, biztosra vehető, hogy a ciklus közepén, a pillanatnyi erőviszonyoknak megfelelően, ismét átszabják az országgyűlési választás szabályait is.

Miközben az ellenzéki pártoknak alig van mozgástere, a társadalmi feszültségek egyre nőnek, ahogy egyre fokozódik a hétköznapi emberek kizsákmányolása. A kormány az oligarchái vagyonfelhalmozása érdekében tovább fogja folytatni a kíméletlen nyomulását, az önkormányzati választások után pedig újabb nagy megszorításhullám fog következni.

Ebben a helyzetben, amelyben az ellenzéki pártok díszletté válnak, az alulról való érdekérvényesítés lehetősége megszűnt, a társadalomban viszont óriási energiák fortyognak, a 4K! feladata az, hogy a hétköznapi, társadalmi ellenállás szervezésében vegyen részt.

A tagság újraválasztotta elnöknek Istvánffy Andrást, alelnököknek pedig Bassa Zoltánt, Györki Zsuzsát, Nagy Andrást és Völgyesi Krisztiánt választotta meg, ezzel az elnökség több mint fele új, a kampányban már bizonyított emberekből áll.

Az Országos Bizottság hasonló mértékben újult meg, tagjai Bartha Attila, Fekete Bálint, Hámorszky Eszter, Kertész Dániel, Mezei Dávid, Pataki Viktor, Pásztor Zsóka, Podolcsák Balázs, Rácz Róbert, Sági Tamás, Solymár László, Szabó András, Szalai Roland, Székely Péter és Szőllőssy Kristóf lettek.

Az új Etikai Bizottságot Gombó Áron, Hollósi János és Rácz Róbert alkotja.

]]>
Mon, 16 Jun 2014 00:00:00 +0200