Az EU-n belül kelet-európai szövetséget kell létrehozni

2014. február 5.

A 4K! szerint az EU-val kapcsolatban tévúton jár a magyar politika. A kuruc oldal ellenségnek tekinti az EU-t, amivel szemben szabadságharcot kell folytatni, és Magyarország lehetséges kilépését lebegteti. A labanc oldal feleletképp kritikátlan dicsőítéssel és a magyarokat saját barbárságuktól megvédő, civilizáló erőként ünnepli az EU-t.

A Negyedik Köztársaság álláspontja szerint az EU-val kapcsolatban felmerülő problémákat nem mesékkel, hanem ugyanolyan gyakorlatiasan kell kezelnünk, mint a saját országunk gondjait. Ennek érdekében a 4K! programja az EU-n belüli kelet-európai szövetség létrehozását, és az igazságosabb Európa megteremtését tűzi ki célul.

Magyarországnak szorgalmaznia kell egy gazdasági szövetségi rendszer létrehozását a többi közép- és kelet-európai uniós tagországgal. A szövetség elsődleges és legfontosabb feladata, hogy a volt szocialista tagországok közös minimumfeltételeket határozzanak meg a külföldi tőkebefektetésekkel szemben. Ennek eredményeképpen a régióba betelepülő multik ugyanazokkal a feltételekkel szembesülnek Lengyelországtól Bulgáriáig, és nem lesz lehetőségük kijátszani egymással szemben ezeket az országokat, hogy a lehető legkisebb adóval és a legnagyobb állami támogatásokkal indíthassák el a befektetéseiket, mint jelenleg teszik.


A régió országainak szakítania kell azzal a hibásnak bizonyult stratégiával, hogy egymás ellen versenyeznek a nyugati államok és cégek kegyeiért. Ez a versengés nem szolgálta jól ezeknek az országoknak az érdekeit. Mindannyiunk érdeke a kölcsönös előnyökre épülő régiós gazdasági kapcsolatok megerősítése és a közös tárgyalóképesség kialakítása olyan ügyekben, amelyek hasonlóan érintenek bennünket. Magyarország az élére kell, hogy álljon az EU-n belüli kelet-európai szövetség létrehozásának.

A 4K! szerint a magyar közéletnek hisztéria nélkül be kell ismernie, hogy az Európai Unió jelenlegi gazdasági rendszere igazságtalan. A 4K! ennek megváltoztatása érdekében támogatja az egységes európai minimálbér bevezetését, a társasági adóalap európai szintű egységes számítását, az offshore-ozás közös európai tiltását, és a spekulációs célú tőkeáramlás egységes európai megadóztatását.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!